Verkeerssituatie Aurelius blijft een heikel punt in de gemeente Overbetuwe - RN7

De verkeersveiligheid in de Aurelius blijft een hekel punt in de gemeente Overbetuwe Foto: Google Maps

De verkeersveiligheid in de Aurelius blijft een hekel punt in de gemeente Overbetuwe Foto: Google Maps

ELST - De verkeerssituatie in de Aurelius blijft ongewijzigd. Oppositiepartijen D66, BOB, PvdA en Groen Links dienden dinsdag een motie in om deze situatie te verbeteren. In eerste instantie ging het om een paaltje ter hoogte van Aurelius nummers 9 en 10, maar na overleg met de bewoners daar was het voorstel een paaltje ter hoogte van de hoek met Apollo. De motie is aangehouden.

De verkeerveiligheidssituatie in de Aurelius speelt al jaren. In maart dit jaar besloot de gemeente om verschillende maatregelen te nemen, zoals het plaatsen van verkeersdrempels. Maar er gebeurde niets, en dus dienden D66, BOB, PvdA en GroenLinks een motie in die opriep tot maatregelen.

Achteruit rijden

Vooraf aan de raadsvergadering, sprak bewoner Marcel Eken in namens drie van de twaalf bewoners. Een paaltje, midden in de straat of op de hoek met de Apollo, zien deze bewoners niet zitten, omdat er dan achteruit gereden moet worden om de straat te verlaten. Vooral met busjes die boodschappen bezorgen, zou dit tot nog meer gevaarlijke situaties kunnen leiden, legde hij uit. Bovendien zien de bewoners na het plaatsen van een paaltje in de Claudius, de hoeveelheid auto's afnemen. "De druk in de straat is afgenomen; er is geen acuut gevaar meer", zei Eken.

Er zijn echter wel al vijf bezwaren bij de gemeente binnengekomen over dit paaltje. "De gemeente moet deze nog afhandelen maar als de bezwaren worden toegewezen, dan zou dit paaltje weer kunnen verdwijnen en dan neemt de verkeersdruk weer toe", legt Roel Eefting, raadslid van D66 uit. De bewoners van de Aurelius hebben maandagavond overleg gehad en zijn het unaniem eens: verkeersdrempels willen ze niet. Wat dan wel, is onduidelijk, want niet alle bewoners zitten op één lijn.

Aurelius-bewoner Rob Teunissen liet voor de raadsvergadering namens 'Ditisonzestraat' weten dat "we hopen dat de raad de lans voor ons kan breken en we hopen ook dat ieder raadslid even stilstaat en de definitie “acuut gevaar” een paar keer voor zichzelf hard opleest, 'Acuut gevaar is een situatie, waarbij het motorvoertuig niet meer op tijd kan reageren (o.a. remmen) of te corrigeren. Een confrontatie op volle snelheid dus. Iedereen weet hoe zoiets afloopt.' En zich hierna realiseert: 'Dit moeten we zeer zeker niet willen!' Het is geen schuur in een weiland die op omvallen staat, maar acuut aanrijdingsgevaar in een straat waar kleine kinderen wonen en spelen."

De Aurelius werd ook eerder al door het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV gebruikt als verkeerd voorbeeld in een landelijke campagne voor verkeersveiligheid.

Lees ook: Oppositie eist actie verkeersveiligheid Aurelius

Lees ook: Gemeente stelt bewoners ultimatum: verkeersdrempels of niets

Deel dit artikel