Tweejaarlijks borstonderzoek moet blijven vindt raad Druten - RN7

Illustratie van een mammografie Foto: RIVM

Illustratie van een mammografie Foto: RIVM

DRUTEN - De gemeenteraad van Druten is nadrukkelijk tegen de plannen om het borstonderzoek voor vrouwen driejaarlijks te laten uitvoeren in plaats van tweejaarlijks. De staatssecretaris van Volksgezondheid heeft voor deze verandering gekozen vanwege capaciteitsproblemen. De voltallige Drutense gemeenteraad heeft donderdagavond een motie ondersteund waarin men hiertegen protesteert.

Het borstonderzoek behoort tot landelijk beleid, maar de gemeenteraad vindt de nieuwe maatregel dermate "ongewenst en onverantwoord" dat men een luid protest noodzakelijk vindt. De gemeente heeft ook een belangrijke politieke signaalfunctie, zo staat in de motie.

Tijdige ontdekking erg belangrijk

Fractievoorzitter Ben van Ooijen van de Dorpslijst Horssen, de initiatiefnemer van de motie, wees erop dat 1 op de 7 vrouwen borstkanker krijgt. Een tijdige ontdekking van de ziekte is erg belangrijk. Als de ziekte al in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groter en wellicht minder ingrijpend.

Borstkanker blijft veelvoorkomend

Ongeveer één miljoen vrouwen boven de 50 jaar maakt gebruik van het borstonderzoek. Uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie van februari 2021 blijkt dat borstkanker bij vrouwen de meest voorkomende vorm van kanker is, met 28% van alle kankerdiagnoses. Jaarlijks sterven er ongeveer 3000 mensen aan borstkanker ondanks dat de overlevingskansen de afgelopen decennia aanzienlijk zijn gestegen aldus Pink Ribbon.

Deel dit artikel