Een wolf in de natuur, niet de wolf van de Veluwe. Foto: archief Pixabay

Een wolf in de natuur, niet de wolf van de Veluwe. Foto: archief Pixabay

STROE - Een mannetjeswolf is vrijdag dood gevonden in Stroe. De doodsoorzaak en de identiteit van de wolf zijn op dit moment nog onbekend en worden onderzocht.

Het is dit jaar de tweede wolf die dood wordt gevonden op de Veluwe. In maart werd een wolvin aangereden op de provinciale weg N224 bij Ede. Zij droeg op dat moment acht embryo's met zich mee.

Sectie

De dode mannetjeswolf is overgebracht naar de Universiteit Utrecht. Daar verricht het Dutch Wildlife Health Center sectie op het dode dier. Er worden onder meer röntgenfoto's gemaakt om te kijken of er mogelijk hagel of kogels in het dier zitten. In Stroe zelf wordt onderzoek gedaan op de plek waar de wolf is gevonden.

De Wageningen Environmental Research (WENR) verricht de dierenecologische sectie. Hierbij wordt onder meer de leeftijd, maaginhoud en conditie in kaart gebracht. Dit is onderdeel van de afspraken in het Interprovinciaal wolvenplan. Daarin staat hoe we omgaan met de wolf en hoe aanrijdingen met wolven worden afgehandeld.

Zie ook: Dossier: Wolf in Gelderland

"Elke dode wolf die wordt gevonden is er een te veel", stelt Glenn Lelieveld. Hij is coördinator van het wolvenmeldpunt bij de Zoogdiervereniging. "Ik ben benieuwd waaraan de wolf is overleden. Als het een niet natuurlijke doodsoorzaak is dan zullen er maatregelen moeten worden getroffen."

Lelieveld verwacht dat de doodsoorzaak en de identiteit van de wolf in oktober of november bekend zijn. Dat is eerder dan het kwartaalrapport dat in december naar buiten komt.

Een zekerheid is er volgens Lelieveld nu al wel. Het skelet en de huid van de wolf worden gedoneerd aan Naturalis in Leiden.

Zie ook:

Deel dit artikel