Handhavers in Druten en Wijchen krijgen bodycams - RN7

Buitengewoon Opsporingsambtenaar Foto: Omroep Gelderland

Buitengewoon Opsporingsambtenaar Foto: Omroep Gelderland

WIJCHEN - Een gedeelte van de Drutense en Wijchense handhavers krijgt bodycams, kleine draagbare camera’s, op hun uniformen. Dit is omdat handhavers weleens te maken krijgen met onveilige situaties. Burgemeester van Druten Corry van Rhee-Oud Ammerveld vertelt dat de veiligheid van hun handhavers belangrijk is.

Ze legt uit: "Uit onderzoek blijkt dat een bodycam het veiligheidsgevoel vergroot en het aantal agressie- en geweldsdelicten vermindert." Eerder dit jaar werd in Nijmegen geen gebruik gemaakt van bodycams na een succesvolle pilot, maar in Wijchen en Druten nu dus wel.

De procedure bij bodycams

Marijke van Beek, burgemeester van Wijchen vertelt hoe de bodycams afgesteld zijn: "De camera staat standaard op stand-by. In deze stand filmt de camera en registreert geluid, maar de beelden worden niet opgeslagen. Een handhaver mag de beelden alleen opslaan als de situatie dreigt te escaleren." In dat geval waarschuwt de handhaver eerst en start pas daarna de opname legt Van Beek uit.

Niet alleen de beelden na het drukken op de opnameknop worden opgenomen. Dertig seconde tot twee minuten voordat de knop indrukt wordt begint het filmen, op deze manier is de aanleiding te zien. Ook na het filmen loopt de opname dertig seconde tot twee minuten op.

Privacy

Alle beelden op de bodycam zelf zijn versleuteld vertelt Van Beek. Dat betekent dat de beelden onleesbaar zijn en niet ter plekke worden bekeken of verwijderd. "Na elke dienst worden de beelden opgeslagen op een beveiligde server. De opnames worden na 28 dagen automatisch verwijderd als er geen juridische reden is om ze te bewaren." licht Van Beek toe.

De gemeenten gaan veilig om met de beelden zegt Van Rhee-Oud Ammerveld: "Vanzelfsprekend houden we ons aan de regels om de privacywetgeving (AVG). U heeft ook recht om uw eigen beelden te bekijken. Als u zelf gefilmd bent met een bodycam dan mag u de opnames komen bekijken op een locatie van beide gemeenten met privacy. U moet daarvoor wel binnen 28 dagen nadat de opnamen gemaakt zijn via www.druten.nl/bodycambeelden-bekijken of www.wijchen.nl/bodycambeelden-bekijken een verzoek indienen.’’

Deel dit artikel