Buurtbewoners Astrid en Elly met de petitie om overlast van groepen jongeren te laten afnemen. Foto: Omroep Gelderland

Buurtbewoners Astrid en Elly met de petitie om overlast van groepen jongeren te laten afnemen. Foto: Omroep Gelderland

DOETINCHEM - Omwonenden van de basisschool in de wijk Overstegen in Doetinchem zijn een petitie gestart tegen de overlast van verschillende groepen jongeren. Al anderhalf jaar hebben buurtbewoners in min of meerdere mate te maken met brandjes, geluidsoverlast, vernielingen en intimidatie. Met de petitie doen ze een oproep aan de gemeente om op zeer korte termijn tot effectieve maatregelen te komen, zodat de overlast afneemt.

“Sommige buurtbewoners die vlakbij de school wonen hebben bijna nooit meer een rustig moment”, zegt buurtbewoonster Astrid Huntink. Zelf woont ze ook vlak naast de basisschool en kijkt ze uit op het trapveldje waar regelmatig groepen jongeren samenkomen.

“Natuurlijk horen bij een school spelende kinderen en ouders die hun kind komen halen of brengen met de auto. Alleen als de school ’s avonds dicht is, verwacht je dat de rust in de wijk terugkeert. Maar dan komen er andere mensen hiernaartoe, die zoeken naar een bepaald vermaak. En dat gaat vaak alle grenzen te buiten. Op bepaalde momenten is het een losgeslagen bende."

Kijk naar een reportage over de overlast:

[video:7383285]

Kat-en-muisspel met de politie

Afgelopen zomer was er nog een containerbrand op het schoolplein en verscheen op een van de muren van de school de tekst ‘Pak ons dan’. “De jeugd lijkt het politiegebeuren leuk te vinden”, zegt Huntink. “Als de politie hier in de wijk komt, resulteert het vaak in een kat-en-muisspel.”

[image:7382235]

Ondanks het plaatsen van camera’s op het schoolplein door de gemeente ervaren buurtbewoners dat er te weinig wordt opgetreden tegen de overlast van de verschillende jongerengroepen. Ook zijn ze niet te spreken over het feit dat een jeugdtoezichthouder die altijd aanwezig was in de wijk, is overgeplaatst.

Onze klachten worden gebagatelliseerd

“We hebben de indruk dat onze klachten en problemen al een jaar lang gebagatelliseerd worden”, benadrukt Huntink. “Er is wel een zekere mate van erkenning door de gemeente en de Doetinchemse politiek, maar men heeft geen idee wat voor impact het op ons als buurtbewoners heeft.”

'Ernst en impact moet duidelijk worden'

Daarom hebben een aantal buurtbewoners het initiatief genomen tot een petitie die onlangs tijdens een bewonersavond in de wijk onder de aandacht werd gebracht. Tijdens een informatieavond die door een dertigtal buurtbewoners werd bezocht, bleek dat de overlast speelt op meerdere plekken in de wijk.

“We vinden dat we te weinig gehoord worden door de gemeente”, zegt Huntink. “We willen nu duidelijk maken dat het zeker niet gaat om een drietal buurtbewoners, maar dat het leeft in de wijk. Daarmee hopen we dat de ernst en de impact die het maakt op ons duidelijk wordt.”

Zie ook: Bedreigingen en eieren tegen de ruiten, jongeren terroriseren wijk

Daarbij denken de buurtbewoners ook mee in oplossingen. “We missen professionals die ’s avonds op straat aanwezig zijn, die het gesprek met de jongeren aan kunnen gaan”, aldus Huntink. “Er moet weer meer verbinding komen tussen jong en oud en een plek waar jongeren ’s avonds wel terechtkunnen, zonder dat ze overlast veroorzaken.”

Opknappen van de omgeving

Ook de Doetinchemse SP-fractie vindt dat er op korte termijn iets aan het overlastprobleem moet gebeuren en wil meedenken in oplossingen. “Je zou kunnen overwegen om de omgeving rond de basisschool op te knappen”, zegt commissielid Jasper Knipping. “Het verloedert hier en draagt niet bij aan een prettige leefomgeving.”

Ook Knipping noemt het ontbreken van een professional die de jongeren kan aanspreken. “Iemand die de jeugd kan aansporen om andere stappen te zetten dan ze nu doen. En daarmee hopen we de criminaliteit buiten het schoolplein te houden, zodat de jongere kinderen hier niet in mee getrokken worden.”

De petitie van de buurtbewoners wordt komende donderdagavond voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering aangeboden aan burgemeester Mark Boumans. Op woensdag 6 oktober zal de gemeenteraad een werkbezoek brengen aan de wijk Overstegen om met bewoners in gesprek te gaan.

Deel dit artikel