Nijkerker (66) verduistert in vijf jaar tijd 195.000 euro van moeder - RN7

In totaal gaf de man bijna het hele vermogen van zijn moeder uit. Foto: Pixabay (ter illustratie)

In totaal gaf de man bijna het hele vermogen van zijn moeder uit. Foto: Pixabay (ter illustratie)

NIJKERK - Een man van 66 uit Nijkerk heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden gekregen voor verduistering van geld, dat aan zijn moeder toebehoorde. Tussen 2013 en 2018 deed de man op verzoek van zijn moeder haar financiën, na het overlijden van zijn vader.

In die periode deed de man uitgaven waar zijn moeder van wist, maar verdween er ook geld van de rekening voor uitgaven waar zij geen toestemming voor had gegeven. Zo slonk het vermogen op haar rekening van circa 198.000 euro eind 2013 naar nog slechts 3.800 euro in september 2018.

Zoon had bankvolmacht

De man opereerde met een bankvolmacht, maar vroeg zijn moeder niet om toestemming voor iedere uitgave. Voor de rechtbank verklaarde de Nijkerker dat het geld op ging aan privé-uitgaven van zijn moeder. De rest zou aan hem geschonken zijn.

De rechtbank vindt het niet aannemelijk dat de man onder druk verklaringen aflegde bij de politie. Ook rekent de rechtbank het de man aan dat hij het vertrouwen dat zijn moeder in hem stelde ernstig beschaamde. Toen de moeder ontdekte wat er was gebeurd, was haar vermogen vrijwel geheel op.

Over de aansprakelijkheid van de man loopt een aparte procedure bij de burgerlijke rechter. Omdat de man arbeidsongeschikt is, een blanco strafblad heeft, het grootste deel van het jaar niet in Nederland woont en omdat de rechtbank twee van de vijf feiten die hem ten laste werden gelegd bewezen acht, krijgt hij niet de 200 uur taakstraf opgelegd die de officier van justitie eiste. In plaats daarvan krijgt de man twee maanden voorwaardelijke celstraf.

Zie ook: Bewindvoerder moet gevangenis in voor verduistering geld van klanten

Deel dit artikel