Gelderse The Voice-deelnemer schrijft kinderboek met een boodschap - RN7

Maame Joses in De Week van Gelderland. Foto: Omroep Gelderland

Maame Joses in De Week van Gelderland. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Maame Joses werd bekend als deelnemer aan The Voice of Holland in 2012, maar de Arnhemse heeft meer in haar mars. Inmiddels heeft ze haar eerste kinderboek geschreven: Prinses Mamma. Het is een boek met een boodschap. “Toen mijn dochter anderhalf jaar was, heb ik korte tijd in een huis gezeten tegen huiselijk geweld. Daar heb ik geleerd: hoe meer tijd ik aan mezelf besteed, hoe beter ik voor mijn dochter kon zorgen. Daar gaat het boek over: goed voor jezelf zorgen als moeder.”

Wie denkt dat het boek zware kost is, komt bedrogen uit. “Het is eigenlijk heel grappig. Als ik zeg dat ik in een tehuis gezeten heb en dat ik een boek heb geschreven, denken mensen: dit is iets zwaars. Maar dat is het niet, het is licht. Het is een kinderboek, het is een klein verhaal, een klein sprookje."

Jezelf op plek één

Binnenkort verschijnt Prinses Mamma. "De grote misvatting is dat hoe meer je je wegcijfert voor je kinderen en je gezin, hoe beter het is. Maar het is precies andersom. Je moet allereerst goed voor jezelf zorgen als moeder. Je zelfzorg op één zetten! Daar wil ik mij hard voor maken."

Met haar boek hoopt Maame meer moeders ervan bewust te maken dat ook zíj voor zichzelf moeten kiezen. “Door corona en de lockdown is huislijk geweld het afgelopen jaar flink toegenomen. Dat hoor je overal: geweld tegen kinderen, tegen vrouwen. Het speelt zich nu veel meer af achter gesloten deuren. Juist nu is het belangrijk om te onthouden dat je goed voor jezelf moet zorgen, als moeder.”

Crowdfunding

“Wij moeders zijn de spil in huis. Het is bijna een plicht om goed voor jezelf te zorgen. Wij moeten alle ballen in de lucht houden: een kind, werk, je gezin, een huishouden. Dat zorgt voor flinke druk, we proberen het allemaal goed te doen.”

Maame is een crowdfunding gestart voor de realisatie van het boek. Van de opbrengst gaat 25 procent naar het Coördinatiecentrum Mensenhandel Nederland.

Kijk het gesprek met Maame Joses in De Week van Gelderland terug:

Deel dit artikel