Blijdschap maar ook zorgen: collegezalen zitten weer vol - RN7

Studenten in collegezaal Foto: ANP

Studenten in collegezaal Foto: ANP

NIJMEGEN - Na de kroegen en restaurants is het vandaag de beurt aan het mbo en hoger onderwijs. De maximale groepsgrootte (75 studenten per zaal) en de mondkapjesplicht zijn losgelaten. Dat zorgt voor blije gezichten, maar er zijn ook zorgen.

Op de Radboud Universiteit in Nijmegen lopen vanaf vandaag de collegezalen weer vol. Een deel van het onderwijs blijft nog wel online, zegt woordvoerder Martijn Gerritsen. "We kunnen het rooster niet in een keer omgooien. Maar we zetten in op zoveel mogelijk fysiek onderwijs."

Om besmettingen tegen te gaan, wordt studenten nog wel gevraagd om zelftesten te doen, zegt Gerritsen. "En de vaccinatiegraad blijft stijgen, maar er zijn natuurlijk ook zorgen onder mensen die bijvoorbeeld een zwakkere gezondheid hebben. Zij kunnen contact opnemen met hun leidinggevende of studieadviseur."

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Blijdschap

Op de hogescholen verandert er een stuk minder, melden zowel de HAN in Arnhem en Nijmegen als de Christelijke Hogeschool Ede. "Omdat we veel in kleine groepen lesgeven, heeft de verandering van groepsgrootte weinig invloed op ons onderwijs", zegt een woordvoerder van de CHE.

De hogeschool ziet veel blijdschap onder collega’s en studenten over de versoepelingen, maar ook daar zijn er collega’s met zorgen. "Met hen gaan we in gesprek en kijken we naar een oplossing."

Uit onderzoek van onderwijsvakbond AOb begin september blijkt dat veel leerkrachten in het mbo, hbo en wo zich nog steeds niet helemaal veilig voelen. In een enquête onder 2500 leerkrachten zegt de helft zich 'een beetje' tot 'niet veilig' te voelen.

Dansen met Jansen

Naast zorgen over de ventilatie leven er onder docenten ook zorgen over een eventuele nieuwe besmettingsgolf, veroorzaakt door het onderwijs, zegt Marijtje Jongsma, bestuurslid van AOb. "Docenten willen niet medeverantwoordelijk zijn voor nieuwe brandhaarden. Iedereen heeft Dansen met Jansen nog vers in het geheugen."

Het wringt ook omdat de regels op de instellingen nu afwijken van andere plekken in de samenleving, zegt ze. "We zitten met allemaal volwassenen dicht op elkaar. En in de leeftijdscategorie 18 tot 25 jaar is nog niet iedereen die dat wil gevaccineerd."

Coronapas

De zorgen hebben inmiddels ook geleid tot een debat over het mogelijk wel of niet invoeren van een toegangsbewijs voor het onderwijs. "Maar daar zijn de meningen onder onze achterban sterk over verdeeld", zegt Jongsma.

De Christelijk Hogeschool Ede wijst een coronapas resoluut af. "Dat zou een tweedeling binnen onze hechte hogeschoolgemeenschap kunnen veroorzaken. We vinden het belangrijk dat iedere student vrij toegang heeft tot ons onderwijs."

Deel dit artikel