Dit is het voedsel van de toekomst, zeggen kenners - RN7

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Lupine op de akker. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Foto: Omroep Gelderland
Lupine is bezig met een opmars. Foto: Omroep Gelderland

Lupine is bezig met een opmars. Foto: Omroep Gelderland

RANDWIJK - Na de Tweede Wereldoorlog en het Marshallplan zijn we hem uit het oog verloren: de lupine. Maar de peulvrucht die al sinds de oudheid in Nederland wordt geteeld is inmiddels bezig met een opmars. Volgens kenners heeft het boontje de potentie om heel belangrijk te worden.

"Lupine is een prima alternatief voor soja dat we nu vooral als basis gebruiken van vleesvervangers", stelt de Wageningse Marieke Laméris van lekkerlupine.nl. "Het is gelijk aan aminozuren en eiwitten én ook nog eens heel gezond. En hij kan hier in Nederland geteeld worden. Hoe mooi! Dan hoeven we niet meer soja van ver te importeren, maar eten we hier gewoon ons eigen voedsel."

Laméris legt in onderstaande reportage uit waarom lupine het voedsel van de toekomst is:

De soja die we in Nederland verwerken en consumeren komt hoofzakelijk uit Brazilië en de Verenigde Staten. Volgens cijfers van het CBS importeerde Nederland in 2019 in totaal 4,1 miljard kilo aan sojabonen. Het leeuwendeel daarvan wordt verwerkt tot veevoer of tot sojaolie voor menselijke consumptie.

Hoewel er duurzame sojaplantages zijn, kennen we ook excessen. Volgens de website milieucentraal.nl zorgt de enorme wereldwijde vraag naar soja voor allerlei problemen. Denk daarbij aan ontbossing van regenwoud, maar ook aan vervuild grondwater door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

'Nog zo veel winst te behalen'

In Nederland zijn tot nu toe acht boeren die witte lupine telen. Maar dat zouden er over een paar jaar flink wat meer kunnen zijn. De Europese Unie is voor uiteenlopende producten en goederen een lijn ingeslagen om minder afhankelijk te worden van import.

Laméris juicht dat toe. "Er valt nog zo veel winst te behalen met lupine. Het is nu nog heel marginaal wat we telen. In 2020 hadden we 15 hectare, dit jaar 35 hectare en volgend jaar willen we naar 70 hectare."

Afbeelding
Foto: Omroep Gelderland

Brownies en meringue

Steeds meer consumenten ontdekken de veelzijdigheid van lupine. Een van hen is cateraar Paula Middendorp uit Arnhem. "Het is een supermooi product waar je eindeloos mee kan variëren. Als er één ding is wat je maar mag eten dan is het eigenlijk lupine. Je kan er soep van maken, salades, bladerdeeghapjes die lijken op een worstenbroodje, diverse dipjes. Maar je kan het verwerken tot hele lekkere toetjes zoals brownies en meringues. Voor mijn cateringbedrijf kan ik hier heel veel mee."

Deel dit artikel