De anderhalve meter gaat eraf, maar niet in dit restaurant in Ede: 'We houden het in ere' - RN7

Foto: Omroep Gelderland

Foto: Omroep Gelderland

EDE - Zaterdag eindigt bijna overal de anderhalvemeterregel. Vooral de horecagelegenheden hebben maanden naar dit moment uitgekeken. Toch gaat niet iedereen schuiven met de tafeltjes. Er zijn ook horeca-uitbaters die uit principe alles laten staan. Zoals in Ede.

Bij een Antilliaans/Indonesisch/Surinaams restaurant in Ede piekeren ze er niet over. "Als we de anderhalve meter loslaten, moeten we toegangscontrole houden. Dat zijn we niet van plan. Daar heb ik geen personeel voor", zegt eigenaresse Nathalie Obst stellig. "Bovendien liggen we hier aan de rand van de Veluwe, waar de mensen uit geloofsovertuiging toch minder enthousiast zijn over inentingen."

Geen zin in controleren

"We zijn op 14 oktober 2020 open gegaan", vervolgt Nathalie. "Maar een dag later kwam de lockdown en moesten we weer dicht. Wij zijn dus niet anders gewend dan anderhalve meter in onze zaak."

Wat mag er na 25 september wél en niet? Dat zie je hier:

Het verhaal van Nathalie en haar compagnon is duidelijk: ze hebben geen zin om te controleren. "We doen hier niet aan apartheid, want zo zie ik dat als we mensen gaan uitsluiten. Iedereen is gelijk, of je nu bent ingeënt of niet. Wij houden de tafeltjes mooi op anderhalve meter en dan hebben we nergens last van. Iedereen is hier altijd welkom."

Anderhalve meter geeft rust en ruimte

"Op deze manier houden we het gezellig. Ik moest laatst nog denken aan een kopje koffie dat ik dronk op het Vrijthof in Maastricht. De stoelen stonden met de ruggen tegen elkaar. Dat wil ik in mijn zaak niet. Die ruimte houden we op anderhalve meter. Bovendien maken we hier gebruik van personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals dat heet. Ook voor hen is de ruimte een verademing. Nee hoor: we houden het lekker zo."

Zie ook: 'Nijmeegse horeca meteen dicht bij niet-controleren'

Deel dit artikel