Activisten die slachthuis binnendrongen niet langer vast - RN7

De politie is met meerdere eenheden ter plekke bij de kalverslachterij. Foto: Persbureau Heitink

De politie is met meerdere eenheden ter plekke bij de kalverslachterij. Foto: Persbureau Heitink

APELDOORN - De 84 aangehouden dierenactivisten die zondagavond kalverslachterij Ekro in Apeldoorn binnendrongen, lopen weer vrij rond. Dat bevestigt de politie aan Omroep Gelderland. Volgens 269 Libération Animale, de organisatie die verantwoordelijk is voor de actie, zijn alle activisten weer onderweg naar huis.

De activisten braken zondagavond in bij de slachterij om zich vast te ketenen aan de machines. De politie was tot diep in de nacht bezig om de activisten los te maken en aan te houden. 269 Libération Animale is een Franse anarchistische organisatie die strijdt tegen de vleesindustrie.

Geen Nederlandse actievoerders

Er zaten geen Nederlanders tussen de 84 activisten. Eerder liet 269 Libération Animale weten dan één van de actievoerders Nederlands is. De politie meldt echter dat niemand in de groep woonachtig of afkomstig is uit Nederland. De meerderheid van de groep is afkomstig uit Frankrijk. De rest komt uit diverse andere Europese landen.

"De meeste leden van ons collectief zijn Frans", vervolgt de woordvoerder. "Maar we voeren ook actie buiten Frankrijk. Zo hebben ook veel activisten uit andere landen zich bij ons aangesloten. We hopen dan ook dat er nu meer Nederlanders zich bij ons aansluiten."

"Er zit een limiet aan het aantal acties dat we in Frankrijk kunnen uitvoeren", gaat de woordvoerder verder. "We hebben daar al veel acties gedaan en daarom kunnen we lange gevangenisstraffen krijgen. De Franse regering heeft een speciale divisie opgericht die milieuorganisaties onderdrukt die illegale acties leiden."

Actief in heel Europa

Ekro is onderdeel van de VanDrie Group, een van de grootste kalverslachters ter wereld. Toch lijkt de actie niet specifiek gericht op de VanDrie Group.

"We kunnen ons in heel Europa richten op ieder doelwit dat onderdeel is van de vleesindustrie. Zolang wij er maar voor kunnen zorgen dat ze geld verliezen. In tegenstelling tot andere organisaties slaan wij het liefst toe op de plekken waar dieren ook daadwerkelijk onderdrukt worden", aldus de woordvoerder.

De volgende actie is volgens 269 Libération Animale niet per se in Nederland, maar kan overal in Europa zijn. Verder laten zij weten dat alle activisten ongedeerd op weg naar huis zijn.

269 Libération Animale is mede vanwege hun anarchistische inborst anders dan andere dierenrechtenorganisaties. Eerder dook Omroep Gelderland al in hun denkbeelden en geschiedenis. Lees hier meer over de achtergrond van dit Franse collectief.

Zie ook:

Deel dit artikel