Wandelen langs zonneparken niet goed voor dieren - RN7

Hier moeten de zonneparken komen Foto: RN7

Hier moeten de zonneparken komen Foto: RN7

AFFERDEN - Projectontwikkelaars willen in de gemeente Druten vier zonneparken gaan aanleggen. Het plan is ook om ‘struinpaden’ aan te leggen langs de randen van de zonneparken zodat mensen meer de natuur in trekken. In de stiltegebieden waar de parken moeten komen, zouden deze paden echter niet goed zijn voor de dieren.

Op de vier weilanden waar de zonneparken moeten komen, broeden in het voorjaar veel weidevogels en kivits. “Er is nu een stiltegebied waar nooit iemand in vertoeft. Als hier dan struinpaden worden aangelegd zal dat gevolgen hebben voor de dieren die in deze stiltegebieden leven”, vertelt Bert van Haaften van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN).

Tekst gaat verder onder video:

Loslopende honden

Honden die worden losgelaten door hun baasjes zouden in dit geval het grootste probleem zijn voor de dieren die er leven volgens van Haaften: “Zonder dat de baasjes het doorhebben jaagt hun hond dieren op omdat hij los loopt.” Voor sommige vogels kan een loslopende hond desastreus zijn omdat ze maar één keer in een broedseizoen eieren leggen.

Van Haaften hoopt dat de projectontwikkelaars nog eens goed naar de plannen gaan kijken. Ook hoopt hij dat alle verstrekte vergunningen voor zonneparken met aanleg voor publiek toegankelijke paden in worden getrokken.

Deel dit artikel