Flatbewoner lag waarschijnlijk weken dood in huis, hoe kan dat? - RN7

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Het appartement zit vol met vliegen. Foto: Luciano de Graaf
Politie doet onderzoek bij de woning van de overleden man. Foto: Luciano de Graaf

Politie doet onderzoek bij de woning van de overleden man. Foto: Luciano de Graaf

APELDOORN - De man die dinsdagochtend dood werd aangetroffen in een flat in Apeldoorn, was waarschijnlijk veel eerder overleden. Buurtbewoners hadden al meer dan een maand last van stankoverlast. Hoe kan het dan dat hij dan pas zo laat is ontdekt?

Het is dinsdag aan de Schimmelpenninckstraat in Apeldoorn een komen en gaan van mannen in witte pakken. Terwijl de Forensische Opsporing onderzoek doet in de woning op de onderste woonlaag van het appartementencomplex, kijken buurtbewoners op een afstandje mee. Waar ze al een tijdje bang voor waren, blijkt werkelijkheid: hun buurman is overleden.

Verschrikkelijk, vinden ze het. "Een normale man. Niks op aan te merken", zo wordt de alleenstaande man omschreven. "Ook niet iemand die verwaarloosd was", zegt buurvrouw Janny Jonker.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Ze schat de buurman rond de zestig jaar. Hij kwam niet zo vaak buiten. Buurtbewoners maakten zich al eerder zorgen om de man. Jaren geleden was het al een keer enige tijd stil in en rond zijn woning. "We belden aan, maar hij deed niet los. Toen heeft mijn buurvrouw de politie gebeld. Hij kwam toen wel aan de deur en zei dat hij er niet van gediend was dat mensen zich met hem bemoeiden. Wij zeiden: het is alleen bezorgdheid, verder niks."

Dat was volgens haar ook de reden dat er niet gelijk alarm wordt geslagen, als voor het eerst een penetrante lucht wordt geroken. "Als iemand geen contact wil en zegt: je hoeft je geen zorgen te maken, ik zorg voor mezelf, wie ben ik dan om iedere keer melding te doen?"

Woningcorporatie aan zet

Omdat de stank steeds erger wordt, en er ook vliegen voor het raam te zien zijn, besluit de buurt uiteindelijk toch de verhuurder - woningcorporatie Ons Huis – in te schakelen. Die zou niet gelijk op de klachten hebben gereageerd.

Volgens manager Miranda van Rossum van Ons Huis schetsen de buren bij de melding dezelfde achtergrond: dat hun buurman de bemoeienissen niet op prijs stelt. Uiteindelijk gaat dinsdagochtend toch een medewerker naar de woning. "Hij merkte ook de stank en vliegen op. En er werd niet open gedaan. Op basis daarvan hebben we de politie gebeld. Die stelde helaas vast dat deze meneer niet meer in leven is."

Zie ook: Dode gevonden in flat na klachten over stank en vliegen

Hoe lang de flatbewoner dood in zijn woning lag, is niet duidelijk. De politie doet daar geen uitspraken over, omdat het niet om een misdrijf gaat. Volgens Tuğrul Çirakoğlu van het gespecialiseerde schoonmaakbedrijf Frisse Kater ligt het aan verschillende omgevingsfactoren, zoals de temperatuur, hoe snel een lichaam ontbindt en je een lijkengeur ruikt. Ook verschilt de geur per persoon. "Iemand die heel ongezond eet, veel alcohol drinkt of zware medicatie gebruikt, ruikt veel sterker dan mensen die heel gezond eten."

Afbeelding
Het appartement zit vol met vliegen. Foto: Luciano de Graaf

Vliegen kunnen volgens hem een lijk al op zestig kilometer afstand ruiken. "Binnen een kwartier na het overlijden zijn de eerste vliegen er al", aldus Çirakoğlu. De vliegen leggen eieren, waar maden uitkomen die zich uiteindelijk verpoppen en ook vliegen worden. Op die manier kunnen er in korte tijd al heel veel vliegen rond een lijk zwermen. "Bij de juiste omstandigheden kan een lichaam in twee weken tijd compleet ontbonden zijn."

Langer onopgemerkt

Het is zeker niet voor het eerst dat een overleden bewoner pas na lange tijd is ontdekt. Jaarlijks gaat het volgens cijfers van de GGD’s om zeker tientallen mensen die meer dan twee maanden onopgemerkt dood in huis liggen.

NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau concludeerde onlangs nog dat overleden mensen in coronatijd veel langer onopgemerkt in huis blijven liggen. Onder meer in de regio Noord- en Oost-Gelderland, waar Apeldoorn onder valt, nam het aantal woningdoden dat langer dan twee weken dood in huis lag, vorig jaar flink toe.

'Het liefst kijken we achter de voordeur'

Volgens Van Rossum van Ons Huis is het voor de verhuurder lastig het overlijden van een bewoner sneller op te merken. "Het liefst kijken we achter de voordeur om te signaleren dat er iets aan de hand is. Maar er zijn ook bewoners die per definitie hun deur niet open doen. Ook niet als we achter de deur willen komen om onderhoud te plegen. We komen daar gewoon niet binnen."

Er lopen wel complexbeheerders rond, die als 'ogen en oren' dienen voor de woningcorporatie. "Die nemen meldingen van bewoners serieus. Maar zolang er geen aanleiding is contact te hebben met de huurder, is daar voor ons geen rol in weggelegd."

Deel dit artikel