Deze mannen plukken al zestig jaar fruit: 'De sportschool is voor ons overbodig' - RN7

Plukker Eef Verhoeks. Foto: Omroep Gelderland

Plukker Eef Verhoeks. Foto: Omroep Gelderland

WADENOIJEN - Fruitplukkers. Ze zijn maar lastig te vinden en komen vaak uit het buitenland. In Wadenoijen hebben ze juist een heel fanatiek stel, want al zestig jaar wordt het fruit daar door een fanatieke groep geplukt.

Van kinds af aan plukt Eef Verhoeks al kersen. "Ik ben begonnen toen ik een jaar op veertien was", vertelt hij, tijdens het pruimenplukken. "Toen vond ik het al leuk en we wilden natuurlijk wat geld verdienen."

Nu, zestig jaar later, plukt Eef nog steeds fruit. "We zijn behoorlijk fanatiek en het is goed voor onze gezondheid. Omhoog, omlaag, op de knieën. De sportschool is voor ons overbodig." Dat kan kleinzoon Bas - ooit door zijn opa meegenomen - beamen: "Ik heb het behoorlijk lastig met het tempo van ze."

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Plukken met passie

"Deze mannen plukken met passie. Dat doen ze ook heel netjes. Ze weten natuurlijk ook precies hoe het werkt", aldus fruitteler Aart Blom.

Maar voor hoelang nog? "Als ik niet meer kan, is het mooi geweest. Dan vallen we in een diep gat, maar daar kom je dan wel overheen", zegt fruitplukker Peter Krebaum.

Deel dit artikel