Is dit schilderij van Piet of niet? - RN7

De grote vijvers in het Haagse bos, met linksonder alleen 'Mondriaan'. Foto: Omroep Gelderland

De grote vijvers in het Haagse bos, met linksonder alleen 'Mondriaan'. Foto: Omroep Gelderland

WINTERSWIJK - Bezoekers van Museum Villa Mondriaan in Winterswijk kunnen sinds dinsdag zelf bepalen of een werk uit 1887 van Frits Mondriaan is of van zijn beroemde neef Piet. Het is voor het eerst dat bezoekers mee kunnen denken over de oorsprong van een schilderij.

Het werk De grote vijvers in het Haagse bos is volgens kunsthandel Simonis & Buunk het allereerste kunstwerk van de hand van de wereldberoemde kunstenaar Piet Mondriaan. Het is een paneel met daarop de vijvers van het Haagse bos.

Volgens directeur Charlotte Rixten van Museum Villa Mondriaan is het een bijzondere vondst voor het museum. "Vooral omdat het uniek is als je het allereerste werk van een schilder kunt vinden. Zo kun je zien hoe hij zich heeft ontwikkeld."

Aangeboden als een 'Frits Mondriaan'

Maar toch, het staat niet vast of het daadwerkelijk Piet was die het werk schilderde. Het werk is alleen gesigneerd met 'Mondriaan' en werd op een veiling nog aangeboden als een werk van Frits Mondriaan, de oom en leermeester van Piet.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Zelf op onderzoek uit

In plaats van het onderzoek naar het schilderij door kunstexperts te laten uitvoeren, doet Villa Mondriaan iets unieks. Alle puzzelstukken voor het onderzoek worden samen met het werk gepresenteerd op zaal, zodat de bezoekers zelf op onderzoek uit kunnen gaan én kunnen stemmen of zij ook overtuigd zijn dat het een echte Mondriaan is.

Als aan Charlotte Rixten wordt gevraagd wie de schilder is, neigt zij toch naar de beroemde Piet: "Vooral als je kijkt naar de tijd waarin hij het heeft geschilderd en hoe hij het werk heeft ondertekend. Dan lijkt het alsof Frits opeens iets heel anders aan het doen is." Ze snapt ook niet waarom Frits op een andere manier zijn handtekening onder het werk zou zetten.

Sinds dinsdag zijn er in Museum Villa Mondriaan ook nog twee andere nieuwe werken te bezichtigen: Landschap bij Montmorency (1930) en Oevers van de Seine (1931).

Deel dit artikel