Inwoners Beuningen zijn slecht groenonderhoud helemaal beu - RN7

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: In de Bevrijdingsstraat in Weurt staat er veel onkruid in de goten Foto: Alwin Steeg
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Ook in de Jonkerstraat in Weurt staat het onkruid erg hoog Foto: Alwin Steeg
In de Burgemeester Geradtslaan heeft het groen vrij spel Foto: Anton Adelaar

In de Burgemeester Geradtslaan heeft het groen vrij spel Foto: Anton Adelaar

BEUNINGEN - In de gemeenteraad van 5 juli bleek al dat het slecht is gesteld met het groenonderhoud in de gemeente Beuningen, maar sindsdien is er weinig verbeterd. "Op heel veel plekken ziet het er gewoon heel armoedig uit", reageert Saskia Kos op een Facebookpost over het onderhoud. Wethouder Piet de Klein bevestigde dat de gemeente ook niet altijd tevreden is en beloofde beterschap.

Sinds een half jaar maakt de gemeente Beuningen gebruik van een nieuwe, lokale aannemer voor het groenonderhoud. In de raadsvergadering van 5 juli kaartte D66-raadslid Alwin Steeg aan dat de kwaliteit van het groenonderhoud ondermaats is. Wethouder De Klein gaf aan een evaluatiegesprek met de nieuwe aannemer te hebben gehad. "We verwachten van hem dat hij de tekortkomingen zo snel mogelijk herstelt en dat hij er ook voor zorgt dat we daar in de toekomst niet meer met elkaar over in gesprek hoeven."

Het regent klachten

Op Facebook staat de teller met klachten over het groenonderhoud inmiddels op zo'n 100. "Het moet zeker beter. Het is schandalig hoe het er overal uitziet. Als de Vierdaagse door Beuningen komt, dan kan de route wel spik en span gemaakt worden", vertelt Hennie Arts-Kersjes. Joop Dijkstra schrijft "Hoe wil je burgers motiveren om mee te helpen aan een mooi dorp, als je het slechte voorbeeld geeft?" "Je kunt bijna niet op het trottoir lopen", vult Wilna Wouters aan, "want het onkruid tussen de tegels staat tot je enkels en het stikt er van de brandnetels".

De gemeente Beuningen geeft aan nog steeds klachten over het groen te ontvangen van bewoners. "Het openbaar groen ziet er nu minder fraai uit. Dat komt vooral doordat we achterlopen met het groenbeheer", geeft de gemeente in een schriftelijk reactie aan. "Het is al enige tijd zeer groeizaam weer", vervolgt de gemeente. "De combinatie regen en zomerse warmte zorgt voor een groeispurt. Hierdoor is het voor de aannemer een uitdaging om het groen op niveau te houden."

Ik betaal toch mee?

Carla Phoelich woont aan het Beukenpark en ergert zich ook al tijden aan het slechte onderhoud. "Aan het einde van de straat is er een cirkel waar de vuilniswagen kan draaien. Omdat wij als buurt allemaal bij de gemeente hebben geklaagd, hebben ze van de week de struiken gesnoeid. Maar het onkruid in de goten staat nog hartstikke hoog en is niet om aan te zien."

Tekst gaat verder na de video

De situatie is zo erg vertelt Phoelich, dat de bewoners zelf al de trottoirs voor hun huizen bijhouden omdat deze niet meer door de gemeente worden gedaan. "Ik betaal toch groenvoorziening, maar wat wordt er nu door de gemeente gedaan?", vraagt ze zich af. Daarnaast heeft ze gezien dat de mensen die vorige week het onkruid aan het wieden waren, "een uur lang op die cirkel in de zon stil hebben gezeten". Op den duur zal het wel goedkomen denkt ze, "maar het is al die jaren nog nooit zo slecht geweest als de laatste tijd."

Nog even geduld

De gemeente zegt dat ze momenteel veel vaker buiten zijn om toezicht te houden op het groenbeheer. Wanneer de beeldkwaliteit van het groen ergens niet op het afgesproken niveau is, melden we dit direct bij de groenaannemer, legt een woordvoerder uit. "Met de aannemer is afgesproken dat zo’n melding binnen een week wordt opgelost. De achterstanden wegwerken heeft helaas wel wat tijd nodig en we vragen bewoners dus om nog even geduld te hebben."

Deel dit artikel