Column Vincent Cantrijn: Wereldbeeld - RN7

Vincent Cantrijn Foto: RN7

Vincent Cantrijn Foto: RN7

RIJK VAN NIJMEGEN - Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio.

Wereldbeeld

Hou! Ze! Buiten! Drie woorden met een hoofdletter en na ieder woord een uitroepteken. Dat was een van de ingezonden reacties op de site van de Gelderlander naar aanleiding van een bouwplan van 38 woningen in Nederasselt. Gaat het om Skaeve Huuse? Tijdelijke woningen voor arbeidsmigranten? Uitgeprocedeerde asielzoekers? Nee. De commotie is ontstaan rondom een bouwplan van een ecowijkje waar milieubewustzijn en zorg voor elkaar centraal staan. Dertig koop- en huurwoningen, zes tiny houses voor mensen die even tot rust moeten komen en twee huizen voor mensen met een beperking en moeders in nood. Een fantastisch initiatief. Ogenblikkelijk bouwen zou ik zeggen. Nou, daar denken de inwoners van Nederasselt toch anders over. Op initiatief van de Dorpsraad Nederasselt werd een enquête gehouden om te peilen of Nederasselt wel op een ecowijkje zit te wachten. Wat blijkt? Een meerderheid zit daar niet op te wachten. Een ecowijk zal volgens die meerderheid voornamelijk mensen van buiten het dorp trekken, die weinig of niets zullen betekenen voor de school en het verenigingsleven. Kort gezegd: een ecowijk? Aan zoiets moderns doen wij hier niet. Dat zijn hele aparte mensen. Misschien is het wel besmettelijk. Hou! Ze! Buiten!

Van zo’n bekrompen wereldbeeld word ik boos en verdrietig. Daarnaast vind ik het uiterst dubieus dat de Dorpsraad zo’n enquête uitzet, waarbij selectie van nieuwe inwoners aan de dorpsgrens op basis van manier van leven uitgangspunt is. College en raad moeten hier ogenblikkelijk in felle woorden afstand van nemen. Daarbij moeten ze vooral wijzen naar de titel van het Coalitieakkoord: ‘Een plek voor iedereen.’ Duidelijker kan ik het niet verzinnen. Ik verwacht niets meer en niets minder dan dat Heumense raadsleden zich niet laten leiden door de wereldvreemde onderbuikgevoelens die uit deze enquête komen. Kom op zeg. Dien ogenblikkelijk een motie in met de titel: “Hou ze buiten? Mooi niet! Haal! Ze! Binnen!” Met dit ecowijkje wordt een kleine maar noodzakelijke stap gezet om serieus iets te doen aan duurzaamheidsafspraken. En het is een illusie om te denken dat fanfare Wilhelmina of Gilde & Kruisboogschutterij St. Salvator Mundi meer leden zullen krijgen met een ander woningbouwplan. Die tijden zijn voorbij. Net zoals de tijd van de Paardenmarkt in Wijchen. Die gaat dit jaar voor de tweede keer op rij niet door. Volgens de organisatie zijn corona en dierenactivisten de boosdoeners. Ook zo’n lulkoek. Twee jaar geleden schreef ik al dat de tijden van een florerende Paardenmarkt in Wijchen definitief voorbij waren. Dankzij een subsidie van 5.000 euro waren er nog wat oude tractoren en hangoorkonijnen te zien. En het scheelde niet veel of er waren in de draaimolen op de kermis meer paarden te zien dan op de Paardenmarkt.

Ik woon al eenentwintig jaar met veel plezier in Wijchen. Ik heb het dorp in veel facetten zien groeien en bloeien. En ja; de Paardenmarkt is gedurende al die jaren minder en minder geworden. Ook in Wijchen rijdt de melkboer niet meer rond met paard en wagen. Dierenactivisten de schuld geven getuigt van een apart wereldbeeld.

Vincent Cantrijn

Deel dit artikel