Sinterklaas werkt hartje zomer mee aan Nijkerkse speelfilm - RN7

Sinterklaas, z'n paard en Piet voor Huize Hoogstraten in Nijkerk. Foto: Omroep Gelderland

Sinterklaas, z'n paard en Piet voor Huize Hoogstraten in Nijkerk. Foto: Omroep Gelderland

NIJKERK - Alex Janssen en Roberto Jansen wilden het al jaren: een Nijkerkse speelfilm maken over Sinterklaas. Om de mannen uit Hoevelaken een handje te helpen, kwam de goedheiligman zaterdagavond zelf, hartje zomer, over uit Spanje.

Het is al na 23.00 uur als Sinterklaas z'n gezicht laat zien op de filmlocatie in Nijkerk. Van tevoren was goed afgesproken dat de Sint pas laat op de avond langs zou komen. Vroeger langskomen zou betekenen dat veel kinderen de Sint nog zouden zien en dat is niet de bedoeling: "Sinterklaas komt echt alleen voor het schieten van deze beelden, kinderen mogen hem in november gewoon weer zien", zegt één van zijn pieten daarover.

Roet in het eten

Sinterklaas is overgekomen voor de opnames van de film ‘Filippo en Ricardo en de Mijterse zoektocht’ die wordt geproduceerd en geregisseerd door Roberto Jansen en Alex Janssen. "We hebben al een aantal jaar een entertainmentbedrijf en werken ook al jaren samen met Sinterklaas. Ieder jaar proberen we groter te denken. Zo hebben we al een show en een serie over Sinterklaas gemaakt. Nu dachten we: er moet een film komen", lacht de laatstgenoemde. "Eigenlijk was het de bedoeling dat we de film al in 2020 zouden maken, maar corona gooide helaas roet in het eten. Nu kan het gelukkig wel."

Bekijk de reportage, de tekst gaat daaronder verder.

De film wordt op en top Nijkerks. "Ik ben Nijkerker", vertelt Alex. "Een paar jaar terug is er ook een Sinterklaasfilm over Nijkerk gemaakt, maar de opnames daarvan waren voornamelijk in Friesland. Dat vonden we jammer. Wij willen juist met deze film bewijzen hoe mooi Nijkerk is en dat Nijkerk ook mooie filmlocaties heeft."

Monteren

Films als deze worden altijd in de zomer opgenomen, omdat Sinterklaas te druk is om dat te doen als hij in november met Pakjesboot 12 aankomt in Nederland. "Bovendien heeft de zomer als voordeel dat we dan nog een aantal maanden de tijd hebben de film te monteren." Dat Sinterklaas mee wil spelen in deze film, noemt Alex 'een grote eer'.

Ook Sinterklaas zelf vindt het leuk hieraan mee te doen. Het verhaal gaat over iets dat hij zelf ooit eens heeft meegemaakt. "Ik ben mijn mijter kwijtgeraakt en geef Tante Pieta de opdracht die te zoeken. Pieten Filippo en Ricardo hebben dat afgeluisterd en zij gaan ook op zoek. Het leuke is: Filippo en Ricardo gaan juist op zoek naar een andere, alternatieve, mijter." Volgens de goedheiligman, die wordt 'begeleid' door Ricardo, is het een leuke en gezellige film.

Relatie onder druk?

Naast dat Alex en Ricardo samen deze film maken, hebben ze ook een relatie. Het maken van een film kan een activiteit zijn waarvan je relatie onder druk komt te staan, maar volgens Alex is juist het tegendeel waar. "Mocht een keer een kibbel ontstaan die iedereen wel heeft, dan slaan wij over naar de 'technische' dingen, zoals bijvoorbeeld de film. Hoe gaan we wat doen, wanneer gaan we dat doen? En als we dat besproken hebben, zijn we alweer vergeten dat we ruzie hadden", lacht hij.

Sinterklaas beaamt dat met een knipoog. Overigens komt Sinterklaas van andere mensen zaterdagavond geen aandacht tekort. Ondanks het late tijdstip reageren passanten verrast op de Sint in Nijkerk. "Ben ik stoned, ofzo?", zegt één van hen. Sinterklaas kan er wel om lachen. "Niemand verwacht mij hier natuurlijk ook op dit moment", zegt hij snel, voor hij weer naar Spanje vertrekt.

In november wordt de film op dvd uitgebracht. Ook is ‘Filippo en Ricardo en de Mijterse zoektocht’ in Theater De Kamers in Amersfoort te zien. Naar een locatie in Nijkerk wordt nog gezocht.

Deel dit artikel