Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Gisteren: monumentje ingeklemd tussen container en hek Foto: John Beckmann / RN7
Marnix Lankreijer bij monumentje Foto: RN7

Marnix Lankreijer bij monumentje Foto: RN7

NIJMEGEN - Het monumentje voor de in 2006 overleden Vierdaagse deelnemers is weer vrij. Gisteren was het nog ingeklemd tussen een container en festivalhekken.

In 2006 duurde de Vierdaagse maar één dag. De verzengende hitte zorgde op 18 juli voor veel gezondheidsproblemen bij deelnemers. Twee wandelaars kwamen zelfs om het leven. Eén van hen was de 65-jarige Wim Lankreijer. Hij haalde de finish, maar op de camping in Groesbeek werd hij onwel, en overleed. De organisatie besloot die avond dat de volgende dag niet meer gestart zou worden.

Bijzonder plekje

Op de Wedren ligt een bescheiden gedenksteen, ter herinnering aan de gebeurtenissen in 2006. Bij die gedenksteen spraken we vanochtend de zoon en kleindochter van Wim Lankreijer, Marnix en Myrna. “Ik ga minimaal één keer per jaar naar dit monumentje, meestal op de laatste dag van de Vierdaagse. Voor mij is het een plekje dat ik in mijn hart draag.”

Festivalcontainer

Gistermiddag kreeg Marnix een vervelend bericht van een wandelaar. Er stond een container tegen de gedenksteen aan, van het Moutbierfestival dat vandaag plaats vindt. Er was daardoor nauwelijks ruimte om er bijvoorbeeld gladiolen op te leggen, wat normaliter wel gebeurt. Via de RN7-redactie kwam Marnix in contact met de organisatie. Maurice Vogels van het Moutbierfestival vertelt: “Het was natuurlijk helemaal niet de intentie om de container er zo dicht op te plaatsen. Dat moest zo snel mogelijk opgelost worden.” Zo gebeurde het ook. Vanmorgen was de container weg. Marnix: “Ik ben bijzonder dankbaar dat ze vanmorgen vroeg de container en hekken hebben verplaatst.”

Afbeelding
Gisteren: monumentje ingeklemd tussen container en hek Foto: John Beckmann / RN7

Deel dit artikel