Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De Vierdaags-beelden op de Wedren Foto: Lucia Smatanova
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Een 'Waalbrug' Foto: Lucia Smatanova
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: Rad bepaalt je drankje Foto: Lucia Smatanova
Lead Image 4:
Lead image TXT 4: De RN7 bus bij Ovum Novum Foto: Lucia Smatanova
Lead Image 5:
Lead image TXT 5: Bente deelt snoepjes en kaas uit aan de lopers Foto: Lucia Smatanova
Lead Image 6:
Lead image TXT 6: Frans Paymans Foto: Lucia Smatanova
Lead Image 7:
Lead image TXT 7: Frans Robben Foto: Lucia Smatanova
Lead Image 8:
Lead image TXT 8: Petra van Druten en hond Bailey Foto: Petra van Druten
Onze bus rijdt uiteraard ook vandaag over de route Foto: Daphne Beurskens / RN7

Onze bus rijdt uiteraard ook vandaag over de route Foto: Daphne Beurskens / RN7

GROESBEEK - Het is de Dag van Groesbeek. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle activiteiten, langs de route en daarbuiten.

16.45 uur Dat was de wandeldag. Tussen 18.00 uur en 19.00 uur kijken we er op terug in het programma De Rust, en kijken we vooruit naar de avond, en naar morgen: De Dag van Cuijk.

Afbeelding
De Vierdaags-beelden op de Wedren Foto: Lucia Smatanova

16.30 uur We sloten de middag af bij studentenvereniging Ovum Novum, waar je met een draai aan een rad bepaalt wat je drinkt. Zoals bijvoorbeeld een 'Waalbrug':

Afbeelding
Een 'Waalbrug' Foto: Lucia Smatanova

Afbeelding
Rad bepaalt je drankje Foto: Lucia Smatanova

Afbeelding
De RN7 bus bij Ovum Novum Foto: Lucia Smatanova

15.55 uur De Canadese begraafplaats in Groesbeek is de laatste rustplaats voor 2610 militairen, die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor veel wandelaars is het een moment om even pauze te nemen, en stil te staan bij de betekenis van deze plaats.

15.35 uur Op de Zevenheuvelenweg troffen we behoorlijk veel lopers aan. Zo zonder publiek langs de kant is dit gedeelte van de route misschien wel nóg zwaarder dan anders.

15.00 uur Vanmorgen spraken we lopers die geld ophalen voor Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonatie. Ook oud-NEC-speler Frans Paymans loopt mee. Een stamceldonatie redde zijn leven. Bekijk het gesprek:

14.20 uur Verslaggever Peter was van harte welkom bij Ottina van den Berg, die elk jaar soep uitdeelt aan de lopers.

13.55 uur De Ommetje app van de Hersenstichting is een groot succes. De succesvolle app is in eerste instantie bedacht voor mensen die een zittend beroep hebben. De bedoeling is dat lopen er leuker van wordt. Inmiddels is de app 1,4 miljoen keer gedownload. Niet zo vreemd misschien, in een jaar waarin we tussen het thuiswerken door meer ommetjes zijn gaan maken.

12.45 uur Het zwaarste gedeelte van De Dag van Groesbeek is altijd de Zevenheuvelenweg. Er lopen behoorlijk veel mensen nu, die het misschien wel zwaarder hebben dan in andere jaren, omdat de menigte langs de kant ontbreekt. “Daardoor lijkt de weg nog langer dan anders,” vertelde een loper ons.

Maar gelukkig zijn er wel mensen als Bente. Ze deelt lekkers uit aan de lopers. Ze weet ook hoe het als deelnemer is, want ze liep de Vierdaagse zelf vijf keer. “Dus ik weet hoe fijn het is als er veel mensen langs de kant staan.” Toen ze voor het eerst liep, heeft ze het “Vierdaagse-virus” opgelopen: “Het is zó gezellig, en je leert zulke leuke mensen kennen.”

Afbeelding
Bente deelt snoepjes en kaas uit aan de lopers Foto: Lucia Smatanova

12.20 uur Zussen Karen en Marlene Gloudemans beheren een minicamping Zus&Zus, bij Hernen. Tijdens de Vierdaagse logeert een vaste groep wandelaars op de camping. , maar dit jaar liepen de zussen zelf ook mee, met de Alternatieve Vierdaagse. De goedlachse zussen maken er een extra gezellige wandeling van, inclusief zang en ukelele-spel.

11.40 uur Rudy van Haren beheert Camperplaats de Holtsehoek, bij Balgoij. Vroeger organiseerde hij allerlei activiteiten voor de wandelaars. In 2016 gooide hij het roer om, en nu biedt hij juist rust: “geen muziek, en genieten van de natuur.” Verder is er gratis koffie en thee, en de heerlijke cake van Oma Fransje. We gingen proeven.

11.05 uur Even terug naar gisteravond. Niemand minder dan Benny Solo maakte er een heerlijk feestje van. Bekijk het hier:

10.30 uur Onderweg spraken we met NEC-icoon Frans Paymans. Hij speelde 233 wedstrijden voor de Nijmeegse club. Paymans werd twee keer getroffen door kanker. Hij onderging een stamceltransplantatie; daardoor is hij nog in leven. Het boek 'Het is een wedstrijd' vertelt zijn verhaal. Deze week haalt Paymans geld op voor Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonatie.

Ook Frans Robben loopt voor Matchis. Zijn zoon Rens onderging in 2019 een stamceltransplantatie. Robben benadrukt dat een match vinden niet makkelijk is. "Dat zie je ook aan waar ze vandaan komen. De donor van Frans Paymans kwam uit Amerika, en die van Rens uit Duitsland. Daarom is het belangrijk dat mensen niet alleen geld doneren, maar dat er ook stamceldonoren bij komen."

Afbeelding
Frans Paymans Foto: Lucia Smatanova

Afbeelding
Frans Robben Foto: Lucia Smatanova

9.50 uur Petra en Bailey zijn ook weer onderweg!

Afbeelding
Petra van Druten en hond Bailey Foto: Petra van Druten

9.25 uur Op het Vierdaagse Scoutingkamp logeren tijdens de Vierdaagse rond de 160 mensen, maar nu is het leeg.

9.00 uur Nog even een terugblik naar gisteren: aan het einde van Roze Woensdag spraken we Splinter Chabot:

Deel dit artikel