Scoutingkamp Vierdaagse in 2019. Foto: Barend De Gooyert

Scoutingkamp Vierdaagse in 2019. Foto: Barend De Gooyert

NIJMEGEN - Scouts uit binnen- en buitenland die meelopen met de Vierdaagse kunnen terecht in het Scouting Vierdaagsekamp, georganiseerd door Scouting Keizer Karel en Scouting Paul Kruger. In 1987 kon dat voor het eerst, voor een klein groepje lopers. Sindsdien groeide het kamp enorm. De laatste jaren logeren er ongeveer 160 medewerkers op het terrein, waarvan de helft lopers, en de andere helft medewerkers.

[youtube:https://www.youtube.com/watch?v=yf5fiOCHR1o]

De leegte nu maakt extra duidelijk hoe groot het kamp normaliter is. Zo zijn er slaapzalen, een voetverzorgingsruimte, massageruimte, keuken, en sanitaire voorzieningen. “Jaarlijks worden de draaiboeken voor deze operatie geëvalueerd en aangepast,” vertelt Barend De Gooyert van Scouting Keizer Karel.

Twee jaar geen kamp betekent natuurlijk ook een financiële strop. Zo moeten er allerlei materialen worden opgeslagen, en lopen abonnementen door. “Maar dat kunnen we wel één of twee jaar overleven,” aldus De Gooyert. “Lastiger is het voor de twee scoutingclubs, waar de Stichting Vierdaagsekamp het terrein van huurt.”

Vrijwilligers

De Gooyert maakt zich ook zorgen over het vasthouden van mensen, iets dat bij veel vrijwilligersorganisaties speelt. “We denken dat, als de Vierdaagse weer komt, de lopers ook wel weer komen. Maar die vrijwilligers, dat is echt een zorgelijk punt.”

Nu mist De Gooyert vooral “de bedrijvigheid. Zoveel mensen door elkaar, met elkaar. Lopers moe, medewerkers moe, en dan hebben we een perfecte week gehad. Hier heerst een Vierdaagsesfeer zoals je die ook in het centrum tegenkomt.”

Deel dit artikel