Vierdaagse-thrillers zijn een groot succes - RN7

Schrijver Rudy Dek Foto: RN7

Schrijver Rudy Dek Foto: RN7

NIJMEGEN - Moord en doodslag zijn nu niet meteen de thema’s waar je aan denkt bij de Vierdaagseweek toch is er wel degelijk een link tussen de twee. Die link wordt gemaakt door schrijver Rudy Dek die ‘Vierdaagse thrillers’ schrijft. Al jaren schrijft hij de boeken met namen als: Oorlogspad, Zomerdromer en Bloed door lopen.

Ondanks dat Dek zelf geen Nijmegenaar is, heeft hij wel het Vierdaagsegevoel meegekregen. “Ja zeker, ik ben er vaak genoeg geweest. En ik heb ook wel een dag gelopen, geen hele Vierdaagse maar wel, illegaal, een dag,” vertelt hij met een glimlach op zijn gezicht. Achteraf was het toch niet zo’n feestelijke dag als misschien vooraf werd gedacht. Dat was namelijk precies de dag dat het vliegtuig met vluchtnummer MH-17 uit de lucht werd geschoten.

Tekst gaat verder onder video:

De geschiedenis van de stad

Bij het schrijven van zijn boeken gebruikt Dek graag de geschiedenis van de stad. Zo gebruikt hij in het boek Oorlogspad het vergissingsbombardement van Nijmegen. Volgens hem is het een van de meest opvallende gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stad. Het idee dat hij daar iets mee wilde lag er dus al even. Met de 100ste Vierdaagse viel alles op zijn plek: “Zo van, oké het moet een verhaal worden over een Amerikaan die nog eens terugkomt naar de stad die hij eigenlijk zelf heeft gebombardeerd.”

Onduidelijke oorsprong

Hoe dat zo precies is gekomen weet hij niet, dat groeit legt hij uit. Destijds werkte Dek bij een communicatiebedrijf aan de Oranjesingel in Nijmegen. Daar begon het schrijven van een boek als iets tussen een grap en een realistisch doel in, maar waar die boeken over moesten gaan was al snel duidelijk. Nijmegen. En nog concreter de Vierdaagse, herinnert Dek zich. “Het idee was ook, ja de Vierdaagse, dat is leuk want dan heb je een enorm bereik.”

Einde

Nieuwe boeken in de serie komen er niet, want Dek is gestopt met de Vierdaagse thrillers. “Op een gegeven moment, is de pen leeg. Steeds weer over de Vierdaagse, soms een beetje geforceerd de link leggen, toen merkte ik wel hier moet ik mee ophouden zo,” legt hij zijn redenen om te stoppen uit. De mensen die graag over de stad lezen hoeven zich niet te vervelen, want met schrijven over Nijmegen gaat hij nog door, “maar de Vierdaagse is voor mij klaar,” zo besluit hij.

Deel dit artikel