Stapels plaatjes die liggen te wachten om geplakt te worden Foto: RN7

Stapels plaatjes die liggen te wachten om geplakt te worden Foto: RN7

NIJMEGEN - Joset van Dinteren van Grootmoeders Keukenmuseum in de Kruittoren in het Nijmeegse Kronenburgerpark verzamelt de verzamel plakboeken van de Jumbo over de Vierdaagse. Ze doet dit voor de mensen die tijdens de Vierdaagse bij haar langskomen vertelt ze. “Uit Amerika, Canada, Australië, Japan overal komen ze vandaan bij mij koffiedrinken. Hoe leuk zou het zijn om die mensen als cadeautje een volgeplakt boek te gaan geven.”

Van Dinteren begon te sparen voor zichzelf maar na twee boeken vol te hebben had ze nog steeds plaatjes over. Toen dacht ze “daar wil ik meer mee gaan doen”. “Want de gasten die bij mij komen zijn vaak mensen die vaak 30, 35 of 40 keer de Vierdaagse hebben gelopen.” Als ze die mensen vraagt of ze volgend jaar weer terugkomen antwoorden ze vaak dat ze het niet zeker weten omdat hun gezondheid het soms niet toelaat. Volgens Van Dinteren is het vaak ook een afsluiting van een fase van hun leven, “dertig keer naar Nederland, dertig keer in een gastgezin en dan dertig keer die Vierdaagse lopen.” Daardoor lijkt het haar des te mooier voor die mensen om op hun oude dag nog een boek vol herinneringen te hebben, voegt ze toe.

Tekst gaat verder onder video:

Groots aanpakken

Toen ze het plan in haar hoofd had wilde ze het dus grootser gaan aanpakken en benaderde ze de Maas en Waler. En door het interview aan het dagblad kreeg ze daarna wel zo’n tienduizend plaatjes. Daar hield het niet op, want van het plan om tien boeken te maken bleef weinig over. “Soms liggen er ineens zes boeken in de brievenbus,” vertelt ze vol verwondering “maar dat betekent ook weer zes keer 320 plaatjes plakken.” Het totaal aantal geplakte plaatjes spreekt ook te de verbeelding, “we hebben er intussen al 6300 geplakt maar omdat we boeken blijven krijgen, blijft het plakken gewoon doorgaan.”

Door weer en wind

Niet alleen via via en door de brievenbus komen er plaatjes binnen, Van Dinteren gaat ook zelf plaatjes ophalen, door weer en wind, letterlijk. “Soms zijn mensen slecht ter been en dan fiets ik door heel Beuningen en Ewijk en ik ben laatst vier keer natgeregend op een zondag omdat het iedere keer dat ik weer net onder weg ging het ging regenen.”

Bedankt

“Voor in het boek daar komt een velletje in met ‘this is a gift from the heart’ (een cadeau uit het hart), met daarbij alle namen van de mensen die plaatjes hebben achtergelaten.” Zo moet duidelijk worden dat er veel meer mensen hebben meegewerkt dan alleen Joset van Dinteren zelf, want het was wel haar idee, maar alleen was het haar niet gelukt. Van Dinteren wil iedereen die heeft geholpen met het verzamelen van de plaatjes en de boeken hartelijk bedanken.

Deel dit artikel