Soms sliep de gastvrouw zelf op de vloer Foto: RN7

Soms sliep de gastvrouw zelf op de vloer Foto: RN7

NIJMEGEN - “Wat erg dat het niet door gaat. Volgend jaar dan maar he.” Dat soort reacties kreeg Ans Janssen van mensen die normaliter bij haar slapen tijdens de Vierdaagse. Al meer dan tien jaar ontvangt ze bij haar thuis lopers. Steeds vaker zijn dat vaste gasten, die ieder jaar terugkomen. Dat bewijst dat mensen het naar hun zin hebben bij haar.

De duizenden Vierdaagse deelnemers hebben allemaal een slaapplaats nodig. Veel van hen nemen intrek op een camping of in een hotel, maar er zijn ook Nijmegenaren die slaapplaatsen ter beschikking stellen. Eén van hen is de warme en goedlachse Ans Janssen.

Er komen lopers langs die verschillende afstanden lopen, en dat heeft invloed op de logistiek bij Ans thuis, in de derde week van juli. Ze vertrekken namelijk op verschillende tijdstippen. Daardoor zit nooit iedereen tegelijk aan de ontbijttafel. “Meestal twee of drie tegelijk.” Terwijl er soms wel tien gasten bleven slapen. “Het gaat dus in shifts. Dan maak ik het steeds weer in orde voor de volgende.”

Alles voor de Vierdaagse

De komst van de lopers maakte niet iedereen even enthousiast: “Mijn kinderen zagen er echt tegenop als de Vierdaagse begon, want dat betekende dat ze hun spullen moesten opruimen, die hele kamer mest leeg, en alles moest schoongemaakt worden.”

Zelf offert Ans zich ook wel eens op, als het huis vol wandelaars ligt. Ze staat haar bed dan met liefde af, en slaapt zelf op een matras op de vloer. “Dat was helemaal geen probleem. Alles voor de Vierdaagse.”

Volgend jaar weer

De gastvrouw praat over erover in de verleden tijd, maar als er weer marsen worden gehouden, zal ze de lopers opnieuw met open armen ontvangen. “Ik ben nog steeds enthousiast. De mensen hóuden je ook enthousiast.” Ze zorgt voor de wandelaars, maar die denken ook aan haar. Zo was er deelnemer Bart, die wist dat Ans gek was op het liedje ‘begin de dag met een dansje’, dat DJ Giel Beelen jarenlang iedere dag draaide in zijn show. Bart wist dat Beelen in Nijmegen was, en regelde een T-shirt met handtekening. “Ik wordt echt in de watten gelegd hoor. Het is dus echt wel wederzijds.”

Deel dit artikel