Vincent Cantrijn Foto: RN7

Vincent Cantrijn Foto: RN7

NIJMEGEN - Columnist Vindent Cantrijn laat zijn humeur niet bederven door de mededeling van het kabinet, afgelopen vrijdag.

Uitkijken

Het leek zo mooi. Eindelijk weer feest- en festivalgewoel in stad en ommelanden. “Hier hebben we 1½ jaar naar uitgekeken”, aldus de verzuchting van naar feesten snakkende mensen. Helaas. Een paar nachten dansen in Doornroosje; meer zat er niet in. Hubert Bruls had al een voorschotje genomen op het kabinetsbesluit door de vergunning voor Matrix at the Park te weigeren, ook al waren er 25.000 kaartjes verkocht. De alternatieve Vierdaagsefeesten waren ook in no-time uitverkocht. Om iedereen dan op 1,5 meter afstand op een stoel te laten zitten valt echter onder de categorie onmogelijke opgave. Dat zal ook bij de Roze Woensdag nieuwe stijl zijn.

Officieel een programma op bescheiden schaal. Maar je kunt op je klompen aanvoelen dat feestvierders hun nutteloze oranje feestspullen maar al te graag willen inruilen voor een roze uitdossing om en masse rozegekleurd uit hun dak te gaan. Want daar hebben ze al 1½ jaar naar uitgekeken. Feesttenten tijdens kermissen en schuttersfeesten zijn voorlopig ook taboe. De Wijchense kermis is pas in september. Toch heeft de feesttent al commotie opgeleverd terwijl die nog niet eens besteld is. De vergunning is via een openbare inschrijving niet gegaan naar de uitbaters van de laatste jaren, maar naar andere Wijchense horecaondernemers. Voor notoire kermisvierders een grote ellende. 1½ jaar uitkijken naar een bomvolle feesttent op kermismaandag en dan dit. Dat drinkt toch anders aan de statafel. Dat ik dit raar vind is voor sommigen hét bewijs dat ik na eenentwintig jaar nog steeds niet ben ingeburgerd in Wijchen en ook nooit zal zijn.

Het kabinetsbesluit heeft mijn goede humeur niet bedorven. Want het stond toch echt in de krant. Vóór de Kerst kunnen de eerste acht bewoners hun intrek nemen in hun Skaeve Huus op een weiland achter de Weezenhof. Meer dan tien jaar heeft de wijkraad Weezenhof geprobeerd de bouw tegen te houden met allerlei procedures en onnozele kulargumenten. Meer dan tien jaar hebben acht potentiële bewoners uitgekeken naar een kans op een beter leven. Meer dan tien jaar heb ik me in mijn columns verbaasd, kwaad gemaakt, verdrietig gevoeld. Maar het gaat er nu dan echt van komen. De gemeente Nijmegen heeft de acht huisjes besteld.

In gedachten zie ik het bestuur van de wijkraad Weezenhof op kerstavond aanbellen bij de nieuwe bewoners. De voorzitter neemt het woord: “Goedenavond. Wij zijn van de Wijkraad Weezenhof. Tien jaar hebben we alles uit de kast gehaald om te voorkomen dat u hier zou komen te wonen. We hebben het niet gered. Zelfs niet met het argument dat de beregeningsinstallatie van Tuincentrum Kokke, dat hier om de hoek ligt, teveel lawaai voor u zou maken. Het is niet anders. Gelukkig zorgde diezelfde beregeningsinstallatie ervoor dat de kerstbomen van Kokke van uitstekende kwaliteit zijn. Daarom bieden wij u namens alle bewoners van de Weezenhof deze kerstboom aan, inclusief lichtjes, ballen en een goed gevuld kerstpakket. Welkom in uw nieuwe huis en prettige feestdagen. Dat het u goed moge gaan.”

Naar dit feestelijke tafereel kan ik enorm uitkijken.

Deel dit artikel