Druten gaat gesprek aan over samenwerking met buurgemeenten - RN7

Gemeentehuis van Druten Foto: RN7

Gemeentehuis van Druten Foto: RN7

DRUTEN - De gemeente Druten gaat zich oriënteren op samenwerking met buurgemeenten, “vanuit inhoudelijke raakvlakken en verbondenheid.” De gemeenteraad ging donderdagavond unaniem akkoord met die insteek van het college. Een fusie is voorlopig niet aan de orde.

Het mocht donderdag niet gaan over het evaluatierapport dat onderzoeksbureau Necker van Naem maakte, in opdracht van de gemeenteraad van voormalig beoogd fusiepartner Wijchen. “Ik wil dat rapport hier niet bespreken,” zei burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld. “Het is een rapport van Wijchen, de conclusies zijn van Wijchen. Daar hebben wij geen oordeel over.”

Fractievoorzitter van Welzijn Druten Haci Aslan zag dat anders. Zijn partij was als enige in de Drutense raad uitgesproken tegen een bestuurlijke fusie met Wijchen. “Waarom wij tegen waren, dat staat beschreven in het rapport.” Aslan benadrukte dat hij helemaal niet tegen samenwerking was. “En we zijn niet tegen verandering of vernieuwing, en we voeren geen oppositie om het oppositie voren.”

Toerisme

De meeste partijen vonden dat het plan van het college een goede uitwerking was van de wensen die de raad vorige maand uitte. “Hoe gaat Druten zich positioneren in de regio? We kunnen ons vinden in de oriëntatie op samenwerking vanuit de inhoud,” zo verwoordde Mustafa Enkür, sprekend namens de Dorpslijsten, de breed gedeelde opvatting. Gerard Worm van Kernachtig Druten: “De beslisnota is geen verrassing, het is een bevestiging.” Worm noemde toerisme als voorbeeld van een thema waarop de samenwerking met andere gemeenten in het Land van Maas en Waal verdiept kan worden.

Ook wethouder Willy Brink zag kansen in de samenwerking wat betreft toerisme. Tegelijkertijd predikte hij ook terughoudendheid: “Laten we niet te hard van stapel lopen. We doen nu niet één, maar drie stappen terug.”

Boshut

Uiteraard ging het ook over de zogenoemde ‘blokhutgesprekken’, het overleg achter de schermen van bestuurders over de fusieplannen. Dat zulke informele gesprekken plaatsvinden, is “onvermijdelijk”, vond Dini Uitdehaag van Sociaal Maas en Waal. “Daar moeten we eerlijk over zijn, en daar is ook niks mis mee. Afgeven op informeel overleg moeten we niet serieus nemen, en dat doen we dus ook niet.”

Worm, die ook meedeed aan de zogenoemde ‘blokhutgesprekken’, was het daarmee eens, en verduidelijkte: “Blokhut is eigenlijk boshut. Het gaat om het huis van huis van Michel Lepoutre (toenmalig wethouder, red.). Dat huis was ideaal, want er is een wijnkelder,” voegde hij er met een knipoog aan toe.

Uitdehaag keek in haar inbreng ook verder dan Wijchen: “Naast Druten liggen nog twee gemeenten die misschien nog wel méér een natuurlijke partner zijn: Beuningen en West Maas en Waal. Natuurlijk mag wat ons betreft Wijchen nog aansluiten. Maar alleen een nieuwe poging met Wijchen ondernemen lijkt ons geen logische optie.”

Deel dit artikel