De wolvin bezweek aan haar verwondingen na de aanrijding. Foto: Provincie Gelderland

De wolvin bezweek aan haar verwondingen na de aanrijding. Foto: Provincie Gelderland

EDE - De wolvin die eerder deze maand in Ede werd doodgereden was drachtig. Uit de sectie is gebleken dat er sprake was van 'acht pril ingenestelde embryo's'. Dat meldt BIJ12, dat onderzoek doet naar de wolf in Nederland.

De wolvin werd op 6 maart aangereden door een echtpaar op de N224. Het gaat zeer waarschijnlijk om de wolvin met de code GW1729f, die in 2019 werd geboren in de roedel van de Noord-Veluwe. Het dier trok later naar de Zuid-Veluwe, waar ze werd vergezeld door een andere wolf.

Zie ook: Wolvin dood na aanrijding op provinciale weg

Dat het dier drachtig was van acht welpen, wil volgens BIJ12 nog niet zeggen dat die ook allemaal geboren zouden worden. Tijdens de zwangerschap en vroege jongenfase is er namelijk vaak sprake van uitval. Meestal verlaten zo'n vier à vijf welpen levend het hol.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

[video:6813805]

Zeer goede conditie

Uit de sectie die door de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is verricht, blijkt verder dat het dier jongvolwassen was, een zeer goede conditie had, 35,5 kilo woog en 156 centimeter in lengte was. Verder onderzoek moet meer duidelijkheid brengen over de precieze identiteit van de wolvin. Die resultaten worden in juni verwacht.

[image:6782605]

De dood van de wolvin kwam hard aan bij natuurbeschermers. Volgens boswachter Frank Theunissen van Natuurmonumenten lag verstoring door mensen ten grondslag aan de dood van het dier. "Als mensen op de wandelpaden blijven, is er niets aan de hand", zei hij.

Zie ook:

Deel dit artikel