De Blauwe Golven. Foto: Gemeente Arnhem

De Blauwe Golven. Foto: Gemeente Arnhem

ARNHEM - Het ontwerp voor de veelbesproken renovatie van de Arnhemse Blauwe Golven ligt klaar. De totale kosten voor het project bedragen bijna tien miljoen euro. Hoe dat betaald gaat worden, is nog grotendeels onduidelijk.

In april vorig jaar werd besloten om het ontwerp van Peter Struycken, het 'grootste omgevingskunstwerk van Nederland', te behouden. De optie om het kunstwerk dat dienst doet als parkeerplaats te vervangen door meer groen, werd toen verworpen.

De uitwerkingen van dat besluit heeft wethouder Roeland van der Zee nu ter goedkeuring neergelegd bij de gemeenteraad.

Zie ook: Arnhemse Blauwe Golven; kunst behouden, beperkt extra groen

310 parkeerplekken

De fontein wordt gerenoveerd, waardoor deze weer aan kan. Er worden keiformaat betonklinkers gebruikt, net als in het originele kunstwerk. Daarop wordt de belijning voor de parkeervakken verduidelijkt: twee auto's per blauwe golf en één per witte golf. Er mag alleen nog op de golven zelf worden geparkeerd en niet meer ernaast. In het totale gebied komen 310 parkeerplekken. Dat waren er 220, laat de gemeente weten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

[StoryTelling:Picture:2452946-396385]

De randen worden vergroend en er komen negentien extra bomen. Er wordt rekening gehouden met de inpassing van de snelfietsroute tussen Arnhem en Wageningen die over de Oude Kraan en de Utrechtseweg loopt en de kwaliteitseisen waar deze aan moet voldoen.

Freestyle skate- en BMX-voorziening

Ook komt er een 'freestyle skate- en BMX-voorziening' onder de Nelson Mandelabrug. Dat kost 450.000 euro.

Muurtjes waar graffiti nu wordt gedoogd, worden afgebroken. Bij de verdere uitwerking zullen wel enkele 'graffiti-artiesten' worden betrokken om te kijken waar er nog wel straatkunst gemaakt kan worden. De gemeente wil extra handhavers inzetten in het gebied, wat de sociale veiligheid ten goede moet komen.

670.307 euro per jaar, twintig jaar lang

Hoe de gemeente de geplande investeringen denkt te betalen is nog niet duidelijk. Daar wil ze bij de begroting eind dit jaar op terugkomen. Voor rente en aflossing zal de gemeente twintig jaar lang 670.307 euro per jaar moeten betalen.

Volgens de gemeente zijn er gedurende het traject bijeenkomsten geweest waar inwoners hun input hebben kunnen leveren. Ook heeft er uitwisseling van 'kennis en ideeën' met ontwerper Peter Struycken plaatsgevonden.

Deel dit artikel