Ankeiler: Volgens netbeheerder Liander heeft het stroomnet in Nijmegen-Noord zijn maximale capaciteit bereikt. Liander zegt hard te werken aan de uitbreiding van de capaciteit.

- Volgens netbeheerder Liander heeft het stroomnet in Nijmegen-Noord zijn maximale capaciteit bereikt. Liander zegt hard te werken aan de uitbreiding van de capaciteit.

Voor kleingebruikers is de stroombeperking niet direct merkbaar, maar wel voor grootverbruikers als supermarkten, grootschalige horeca, kantoren en fabrieken die meer elektriciteit willen afnemen. Zij kunnen pas na de uitbreiding weer voorzien worden van capaciteit, waarschuwt het bedrijf. Ook het terugleveren stroom die onder meer met zonne-energie is opgewekt, is problematisch in het gebied, zegt Liander.

Particulieren merken niets van stroombeperking

Volgens de netbeheerder hebben de problemen geen gevolgen voor consumenten en de opwekking van groene stroom met windmolens en zonnepanelen. Liander zegt de situatie te betreuren voor ondernemers en instellingen die hierdoor worden getroffen. Netbeheerders zeggen al langer dat het stroomnet toekomstbestendig moet worden gemaakt.

Afbeelding

De problematiek speelt momenteel ook in enkele andere delen van het land, zoals Amsterdam en Heerenveen. Het komt door de verduurzaming, de groeiende economie, de digitalisering van de samenleving en door nieuwbouw.