Ankeiler: Zondag rondom de EK-wedstrijd van Nederland tegen Tsjechië in Hongarije zal in Nijmegen de regenboogvlag gevoerd worden in protest tegen een omstreden anti-LHBTI-wet die onlangs in Hongarije werd aangenomen.

- Zondag rondom de EK-wedstrijd van Nederland tegen Tsjechië in Hongarije zal in Nijmegen de regenboogvlag gevoerd worden in protest tegen een omstreden anti-LHBTI-wet die onlangs in Hongarije werd aangenomen. Die wet maakt homoseksualiteit en geslachtsverandering verboden onderwerpen in onder meer boeken, films en andere media voor personen onder de 18 jaar. Het verzoek tot dit gebaar van raadslid Michelle van Doorn (Partij voor de Dieren) kon op steun van het college rekenen, dat hoopt dat veel organisaties hetzelfde gebaar willen maken.

Zichtbaarheid

“Als regenboogstad moeten wij onze afkeer laten blijken voor deze wet en steun betuigen aan de LHBTI-gemeenschap”, vindt Van Doorn. “De samenleving heeft dit initiatief al genomen door onder andere zaterdag op het Valkhof een manifestatie te houden. Als gemeente moeten we komende zondag tijdens de wedstrijd onze stad zo veel mogelijk verlichten in regenboogkleuren, op zo veel mogelijk plekken. Als anderen ons proberen uit te gummen, moet je daar zichtbaarheid tegenover stellen.”

“We laten naast oranje ook de regenboogvlag wapperen”

Burgemeester Hubert Bruls (CDA) reageert namens het college positief op het verzoek. “Ik heb op 15 juni als voetballiefhebber met gemengde gevoelens naar de wedstrijd Hongarije-Portugal gekeken. Het was de dag waarop de beruchte wetgeving werd aangenomen. Ik had me voorgenomen om sympathiek tegenover Hongarije als de underdog te staan, maar dat viel me zwaar. Ik zag zelfs in het stadion spandoeken die anti-LHBTI waren. Ik vind dat je sport en politiek niet moet vermengen, maar dat gebeurde daar wel. We gaan dan ook graag in op uw verzoek om ervoor te zorgen dat naast het oranje ook de regenboogvlag zal wapperen en we hopen dat er ook veel organisaties hieraan mee willen doen.” Van Doorn: “Dat is een mooi steuntje in de rug voor wat er in de samenleving speelt.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.