Bevat Video: Video
Ankeiler: De bewoners van de Luit en de Burgemeester Sprengerlaan in Ewijk hebben in een brief aan de gemeente Beuningen laten weten dat zij zich zorgen maken over het woningbouwprogramma Panorama 2040.

- De bewoners van de Luit en de Burgemeester Sprengerlaan in Ewijk hebben in een brief aan de gemeente Beuningen laten weten dat zij zich zorgen maken over het woningbouwprogramma Panorama 2040. In de nieuwe toekomstvisie is de verdeling van de woningen gewijzigd en Ewijk zou er zo’n 1000 woningen erbij krijgen. Een kleine 500 daarvan moeten in de achtertuinen van Marcel Peters en Gerard Kooijman terecht komen.

Een groep van zo'n 20 huishoudens heeft deze brief opgesteld. Er worden meerdere zorgen door de bewoners geuit. Panorama 2040 is weliswaar een toekomstvisie en de bewoners zijn ook blij met de ambities van de gemeente, maar vinden dat 'dit een toekomstvisie is met een enorme omvang met onevenredig veel impact op mijn huidige woonsituatie. Samen met lopende ontwikkelingen (lees: windmolens en fijnstof) en aangenomen moties in de gemeenteraad is er bij hen reden tot twijfel.

Waardevermindering en windturbines

Peters kocht zijn woning aan de Luit juist omdat het aan een doodlopende weg staat en omdat hij vrij uitzicht heeft. Ook buurman Kooijman is bang dat de nieuwe woningen pal tegen zijn achtertuin aankomen en dat het tot waardevermindering leidt. Kooijman vertelt: “Ik woon hier al 30 jaar en ben gewend hoe het nu is. Er zijn ook plannen voor windturbines van 245 meter hoog. Er zouden er hier vijf komen en daar kijk ik dan óók tegen aan. Dat vind ik nogal een inbreuk op mijn uitzicht ja.“

Tekst gaat verder onder video

Niet alleen de windturbines vormen een probleem. Ook de fijnstof die van de snelweg af komt. In de brief wordt dit ook aangestipt, want de huidige bewoners maken zich ook zorgen over de nieuwe bewoners. “Is er onderzoek gedaan of er behoefte is aan een woning dichtbij de snelweg? Willen mensen wonen direct aan de rand van de A50?”, schrijven zij.

Te vroeg voor een reactie

De bewoners verzoeken de gemeente om in gesprek te gaan en op korte termijn terug te komen op de vragen in de brief. Op 6 juli vergadert de gemeenteraad namelijk al over Panorama 2040 en dan wil de raad de randvoorwaarden gaan vaststellen. De gemeente Beuningen vindt het nu nog te vroeg in het proces om een reactie te geven. De raad neemt kennis van de reacties die binnenkomen en gebruikt dit later om een oordeel te vormen over het Panorama 2040.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.