Ankeiler: De Stichting Oude Toren mag na een traject van twee jaar onderhandelen met de gemeente Druten, eindelijk van start met de uitgebreide renovatie.

- De Stichting Oude Toren mag na een traject van twee jaar onderhandelen met de gemeente Druten, eindelijk van start met de uitgebreide renovatie. De laatste 'uiterst simpele restauratie' is alweer 40 jaar geleden is. De toren is een gemeentemonument, maar staat op een terp dat van de Katholieke Kerk is, dat maakte de aanvraag tot renovatie extra ingewikkeld.

De Oude Toren uit 1420 was oorspronkelijk onderdeel van een kerk die al jaren niet meer bestaat. Bert Beuving, voorzitter van de Stichting Oude Toren Puiflijk, legt uit dat zowel aan de toren als de terp waarde kan worden toegevoegd als er meer gebeurt dan simpelweg restaureren. Volgens Beuving is het een perfecte plek voor kleinschalige culturele evenementen. Als voorbeeld noemt hij een concert van een plaatselijke muziekvereniging of een expositie met kunst uit het dorp. Er zijn eigenlijk heel veel mogelijkheden, voor iedereen: “Ook al woon je Nijmegen of Wamel, weet dat je welkom bent,” benadrukt Beuving.

Werk voor de boeg

Voordat het zover is moet er nog wel het een ander gebeuren. In de 26 meter hoge toren zaten bijvoorbeeld eerst drie tussenvloeren die de toren verdeelde in vier verdiepingen. "Daarvan is er nog maar één over", vertelt Beuving. Volgens hem kun je als je die terugbrengt nog meer mogelijkheden creëren voor het gebruik van de toren. Ook moeten er wat meer fundamentele dingen worden aangepakt. Zo is er nu nog een lekkage en heeft de toren geen deuren of elektriciteit. Dan zijn er ook nog vogels die zich hebben genesteld in de toren waar iets mee moet gebeuren.

Wie betaalt wat

De gemeente Druten heeft voor de restauratie €120.000 vrijgemaakt. Alle extra kosten voor het verbeteren van de toren zijn voor rekening van de stichting. “Ik denk eigenlijk dat het geld nog niet genoeg is voor de restauratie,” voorspelt de voorzitter. Gelukkig hebben zich nu al meerdere 'vrienden' van de toren gemeld. De stichting heeft al €80.000 opgehaald, al is er nog nergens mee begonnen. Het totale project voor de toren gaat volgens Beuving ongeveer drie ton kosten. Dan moet de terp ook nog onderhanden worden genomen. Hij verwacht echter nog meer sponsoren.

Een jaartje geduld

Omdat de stichting een meer uitgebreide visie heeft, zal zij ook verantwoordelijk worden gehouden voor het uitvoeren van alle plannen. Niet alleen van binnen gaat de toren verbouwd worden, maar ook van buiten: er wordt opnieuw gevoegd, de toren wordt verlicht en 'het lelijke traliehek gaat eindelijk weg'. De restauratie wordt gefaseerd uitgevoerd. De planning is dat volgend jaar juni of juli alle werkzaamheden aan de toren klaar zijn. Daarna is de terp aan de beurt waar de contouren van de eeuwen oude kerk nog in te zien zijn. Vanavond wordt het opgestelde convenant tussen de gemeente en de stichting ceremonieel getekend bij de toren onder begeleiding van lokale muzikanten.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.