Ankeiler: De straatnaambordjes in de buurten Ulpia en Fabrica van de nieuwbouwwijk Waalfront krijgen waarschijnlijk een onderschrift met de Latijnse vertaling van de naam.

- De straatnaambordjes in de buurten Ulpia en Fabrica van de nieuwbouwwijk Waalfront krijgen waarschijnlijk een onderschrift met de Latijnse vertaling van de naam. Stadspartij Nijmegen wilde graag de straatnamen zelf ‘Latijnser’ maken, maar vindt daar geen steun voor in de raad. Voor onderschriften zijn andere partijen wél te porren. Wat de Partij voor de Dieren betreft, wordt de voorgenomen straatnaam ‘Slachthuisstraat’ veranderd in ‘Slachthuisweg’ om vooral te benadrukken dat het slachthuis Hilckmann weg is.

"Jammer dat er voor Nederlandse aanduidingen is gekozen"

Het Waalfront is onderdeel van de vroegere Romeinse stad Ulpia Noviomagum en er zijn dan ook veel overblijfselen daarvan aangetroffen. De voorgestelde straatnaamgeving verwijst naar die Romeinse nederzetting met straatnamen als Tempelstraat, Thermenplein en Tiende Legioenstraat. Wat Rosalie Thomassen (Stadspartij DNF) betreft is dat echter nog onvoldoende. “Het is een hele opgave om iets van het Romeinse verleden terug te brengen in deze stad. Alle kleine beetjes helpen. Het is jammer dat er voor Nederlandse aanduidingen is gekozen. Waarom geen Thermaeplein of zelfs Forum Thermae, en waarom geen Templumstraat of Via Templum?”

Onderschriften

Latijnse namen zouden volgens andere partijen echter ten koste gaan van de herkenbaarheid en uitspreekbaarheid. “Het is belangrijk dat onze straatnamen ook begrijpelijk en goed uitspreekbaar zijn voor mensen die niet het gymnasium hebben gevolgd”, zegt Marieke Smit (GroenLinks). Het idee van Thomassen om dan straatnaambordjes te voorzien van een vertaling in het Latijn in een onderschrift lijkt wel de sympathie van voldoende andere fracties te krijgen. “Dat lijkt me een win-winsituatie”, zegt Charlotte Brand (PvdA). Wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) is minder enthousiast. “We maken in de naamgeving al een verwijzing naar het Romeinse verleden. Ik begrijp zelf niet goed wat zo’n onderschrift dan nog toevoegt. Maar het kan, want we doen het ook met personen.”

Slachthuis: weg

Een andere straatnaam die in de planning staat is de Slachthuisstraat, een verwijzing naar het voormalige slachthuis Hilckmann. “Zou u in de Slachthuisstraat willen wonen?” vraagt Eline Lauret (PvdD). “Ik niet. Laten we er Slachthuisweg van maken. Dan is het tenminste helder dat dat ding weg is. Er mag van mij zelfs met een dubbele punt tussen ‘slachthuis’ en ‘weg’.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.