Ankeiler: Het Nijmeegse college klopt bij de gemeenteraad aan voor extra budget voor de realisatie van de Sporthal Plus in de nieuwbouwwijk Hof van Holland in Nijmegen-Noord.

- Het Nijmeegse college klopt bij de gemeenteraad aan voor extra budget voor de realisatie van de Sporthal Plus in de nieuwbouwwijk Hof van Holland in Nijmegen-Noord. Verschillende factoren hebben ertoe geleid dat het budget van bijna 12 miljoen euro dat de raad al beschikbaar had gesteld nu niet meer toereikend blijkt te zijn om de sporthal te realiseren. Als het extra budget er niet komt, loopt de bouw van sporthal vertraging op omdat de gemeente de aannemer dan geen formele opdracht kan verstrekken.

Oorzaken van de budgetoverschrijding

Het college heeft zelf al actie ondernomen met de aannemer en andere betrokken partijen om voor bezuinigingen op het plan te zorgen. Zo wordt het gebouw wat kleiner dan gepland en worden er goedkopere gevelstenen en wand- en plafondafwerkingen gebruikt. Dat er sprake is van een tekort, komt onder andere omdat de prijzen van bouwmaterialen en loonkosten het afgelopen anderhalf jaar flink gestegen zijn. Daarnaast is er bij het vaststellen van het budget uitgegaan van toen geldende regelgeving waarbij de btw volledig gecompenseerd zou worden. Met de huidige regeling is dat nog slechts 80 procent. Verder heeft de latere toevoeging van een gezondheidscentrum aan het bouwplan ervoor gezorgd dat een sprinklerinstallatie is vereist voor de parkeervoorziening onder het gebouw, omdat deze nu minder open zijdes heeft. Ook de locatie speelt een rol: deze is qua ontwikkelgebied meerdere keren veranderd, waardoor men nu te maken heeft met hoge beeldkwaliteitseisen voor de architectuur en materialen. Vanwege nog te realiseren hoge bebouwing in de omgeving van de sporthal moeten de voor de sporthal benodigde installaties volledig inpandig worden ondergebracht en het dak moest zo worden ontworpen dat dit visueel aantrekkelijk is voor de omgeving. Daarom komt er nu een groen sedumdak, wat ook voor meer kosten zorgt.

Gevolgen van vertraging

De Sporthal Plus krijgt verschillende functies. Zo komen er naast sportfaciliteiten een Gezondheidscentrum en huisvesting voor STIP en de buurtteams in hetzelfde pand. Oplevering en ingebruikname van alle voorzieningen is gepland en toegezegd voor de zomer van 2022. Als de bouw niet op tijd kan starten, heeft dat gevolgen, laat het college weten. “De sportfaciliteiten van de Sporthal Plus komen dan niet tijdig beschikbaar, hetgeen onder andere betekent dat de schoolkinderen niet hun gymnastieklessen kunnen volgen. Dit is een wettelijke verplichting. Ook de sportverenigingen kunnen de hal dan niet gebruiken. De overige functies, zoals STIP, Gezondheidscentrum en de buurtteams kunnen niet starten op het voorziene moment, hetgeen in strijd is met de gemaakte afspraken. Daarnaast zal de kostenoverschrijding nog verder toenemen bij verdere vertraging.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.