Groen licht voor woningbouw op voormalige Intersport-locatie Bloemerstraat - RN7
Ankeiler: De Nijmeegse gemeenteraad heeft in meerderheid groen licht gegeven voor de bouw van een woontoren van 10 lagen met een supermarkt op de begane grond.

NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad heeft in meerderheid groen licht gegeven voor de bouw van een woontoren van 10 lagen met een supermarkt op de begane grond. De aanloop naar de ontwikkeling van deze locatie was lang: in 2014 ging de gemeente met de projectontwikkelaar in gesprek om hier studentenwoningen en zorgwoningen te realiseren. Dat ging niet door. Nu komen er 102 zeer kleine woningen van minder dan 50m2 en 34 iets grotere woningen.

Kritische raad

De gemeenteraad is wel op verschillende punten kritisch op het plan. De drie woonlagen die toegevoegd werden voor de geplande zorgwoningen komen er nog steeds, maar nu zonder zorgwoningen. VVD, 50Plus en VoorNijmegen.NU hebben zorgen over het feit dat er geen parkeervoorzieningen bij de woontoren worden gerealiseerd en voorzien parkeeroverlast. Ook zijn er door het college geen afspraken gemaakt over de huurprijzen van de woningen. Een motie van de SP om alsnog minimaal 40 procent sociale huurwoningen werd verworpen, grotendeels vanwege de behoefte om deze locatie snel te ontwikkelen. “We moeten snel aan de slag om deze puist in onze stad op te pimpen”, zegt Rachid El Hafi (D66).

"Stuurknuppel pakken om woningen betaalbaar te maken"

Een PvdA-motie om (onder andere) in toekomstige overeenkomsten met projectontwikkelaars zo snel mogelijk dwingende afspraken te maken over het aandeel middeldure huur en het aandeel sociale huur haalde het wel. “We moeten als gemeente de stuurknuppel pakken om woningen weer betaalbaar te maken voor onze inwoners", zegt indiener Charlotte Brand. "Dat kan niet als we het aan de markt overlaten, dat zie weer nu er geen afspraken gemaakt zijn. Wonen is een recht, en dat moeten we als gemeente faciliteren.”

Zorgwoningen

Hans van Deurzen (50Plus) heeft moeite met het plan omdat de beloofde zorgwoningen er niet komen. “Mensen die zo’n woning nodig hebben en gedwongen moesten verhuizen uit Doddendaal is voorgehouden dat ze hier konden terugkeren. Zij hebben daar al die jaren naar uitgekeken.” De zorgwoningen in kwestie komen er nu waarschijnlijk in het Waalfront.

Dion van Alem
Politiek verslaggever

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.