Berg en Dal schiet op ratten binnen bebouwde kom - RN7
Ankeiler: In opdracht van de gemeente gaan ratten in de bebouwde kommen in Berg en Dal op een nieuwe manier worden bestreden, namelijk door ze dood te schieten met een luchtbuks.

GROESBEEK - In opdracht van de gemeente gaan ratten in de bebouwde kommen in Berg en Dal op een nieuwe manier worden bestreden, namelijk door ze dood te schieten met een luchtbuks.

In het buitengebied gebeurt dit nu ook al, en volgens de gemeente is de methode effectief. Daarom gaat het schieten op het ongedierte nu ook binnen de bebouwde kom gebeuren.

Buiten het feit dat andere methodes om ratten te bestrijden minder effectief zijn, zijn ook sommige methodes verboden, zo zegt de gemeente. Rattengif valt daarom af als bestrijdingsmiddel. Bij een kooiklem sterft een rat op een pijnlijke manier en het is minder effectief dan een luchtbuks. Bij het schieten zijn de ratten meestal in één keer dood. Het bestrijden van ratten met een geweer is sinds juli 2018 toegestaan. Hier gelden wel strenge voorwaarden bij, en de schutter moet een vergunning hebben.

Aan het schieten binnen de bebouwde omgeving zijn ook voorwaarden verbonden. Zo wordt er pas na zonsondergang geschoten en gebeurt dit niet op pleinen en in straten. Daarnaast heeft de schutter altijd een extra persoon bij zich, de zogeheten ‘buddy’. De buddy houdt samen met de schutter de omgeving in de gaten. Beide hebben ook een warmtebeeldcamera op zodat ze makkelijk kunnen zien waar de ratten zich bevinden.

De provincie en de politie hebben inmiddels toestemming gegeven voor beschieten van ratten binnen de bebouwde kom. De schutter heeft een speciale opleiding gevolgd om op deze manier ratten te bestrijden. Ook zal de luchtbuks die gebruikt wordt er een zijn met een gedempt geluid voor minder overlast.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel