Afdrukken
Ankeiler: De gemeente Wijchen gaat een omslag maken in het groenbeheer. Om de biodiversiteit te bevorderen gaat de gemeente de bermen ‘ecologisch’ onderhouden.

- De gemeente Wijchen gaat een omslag maken in het groenbeheer. Om de biodiversiteit te bevorderen gaat de gemeente de bermen ‘ecologisch’ onderhouden. Dat betekent een weelderigere begroeiing met meer groen en verschillende wilde bloemen. De omslag wordt gefaseerd gemaakt, zodat inwoners er aan kunnen wennen en hun mening kenbaar kunnen maken. Dit jaar begint de gemeente het nieuwe beheer met de bermen langs de hoofdwegen.

Insecten

De gemeente Wijchen maakte er tot nu een gewoonte van het gras in de vaak te maaien. In het kader van de biodiversiteit wordt dit in het vervolg anders aangepakt. “We weten allemaal dat insecten van groot belang zijn in de keten, en dat die het momenteel moeilijk hebben”, zegt wethouder Paul Loermans (Kernachtig Wijchen). “Meer en ander groen trekt insecten aan. Insecten trekken vogels aan en die vogels bestrijden weer die vervelende eikenprocessierups. En we moeten niet vergeten dat we steeds vaker enorme hoosbuien hebben. In deze natuurlijke bermen kan het regenwater veel makkelijker de grond in.”

“Kunnen het niet iedereen naar de zin maken”

Loermans beseft dat niet alle inwoners blij zullen zijn met meer begroeiing in de bermen. “We gaan met respect om met andere meningen hierover. Maar er is wel het besef dat er wat moet gebeuren. Sommigen zullen het onkruid blijven vinden, maar we kunnen het niet iedereen naar de zin maken. Bovendien trekken strak gemaaide gazons ook weer ganzen aan die voor overlast zorgen.” De gemeente benadrukt dat het hier niet om een bezuinigingsslag gaat. “Het kost juist meer geld om op deze manier met het groen om te gaan. De bagger uit de sloten moet voortaan afgevoerd worden. Ook kan het maaisel niet meer blijven liggen. Dat moet afgevoerd worden om ervoor te zorgen dat de gewenste wilde bloemen, kruiden- en grassoorten daar gaan groeien.”

Verkeersveiligheid voorop

Het nieuwe ecologische groenbeheer mag echter niet ten koste gaan van de verkeersveiligheid. : “De verkeersveiligheid staat voorop”, zegt Loermans. “Kruisingen moeten overzichtelijk blijven en fietspaden goed begaanbaar. Het mag daar niet glad worden door groen dat over het fietspad is gaan hangen en door de regen vastplakt aan het wegdek.” Op kruisingen houdt de gemeente daarom de berm kort. Ook vlak langs fietspaden zorgt de gemeente ervoor dat er geen groen over het fietspad hangt.

Dion van Alem
Politiek verslaggever

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel