Pandeigenaren centrum Wijchen vóór betalen belasting voor investeringsfonds centrum - RN7
Ankeiler: Een meerderheid van de pandeigenaren van zakelijk vastgoed in het centrum van Wijchen heeft vóór het heffen van een belasting gestemd waarmee investeringen in het centrum gedaan kunnen worden.

WIJCHEN - Een meerderheid van de pandeigenaren van zakelijk vastgoed in het centrum van Wijchen heeft vóór het heffen van een belasting gestemd waarmee investeringen in het centrum gedaan kunnen worden. Nu worden die nog betaald uit vrijwillige bijdrages, maar niet alle pandeigenaren dragen daaraan bij. Omdat de investeringen ten goede van alle pandeigenaren komen, moeten nu ook de ‘freeriders’ daarvoor gaan betalen.

Freeriders

“Investeringen zijn nodig om het centrum toekomstbestendig te houden”, zegt wethouder Nick Derks (VVD). “Het gaat om investeringen die ervoor zorgen dat er meer mensen naar het centrum getrokken worden. Of dat nu bloemen, slingers, feestverlichting en muziek zijn of grotere investeringen. Een deel van de pandeigenaren maken hier jaarlijks geld voor over, maar een deel ook niet, de zogenaamde ‘freeriders’. Zij profiteren er echter wel van mee. Vandaar dat de vraag is gekomen vanuit de vereniging van pandeigenaren of er een Bedrijfsinvesteringszone (BIZ) kon komen waar de gemeente een heffing int en aan de BIZ ter beschikking stelt.” Welke investeringen de BIZ gaat doen, is nog niet bekend.

Draagvlakmeting

De BIZ-wet legt op dat er een draagvlakmeting moet plaatsvinden onder pandeigenaren. Minimaal de helft van de stemgerechtigde pandeigenaren van zakelijk vastgoed moet zijn stem uitbrengen. 66 procent deed dit. Twee derde van de stemmers moet vóór het instellen van de BIZ zijn. Ook dat cijfer werd overtroffen in de draagvlakmeting: 73 procent is voorstander. De voorstemmers moeten daarnaast ook nog meer WOZ-waarde vertegenwoordigen dan de tegenstemmers. De voorstemmers in Wijchen vertegenwoordigen een WOZ-waarde van 38.537.000 euro en de tegenstemmers vertegenwoordigen een WOZ-waarde van 7.760.000 euro. Daarmee gaat de BIZ door. De pandeigenaren blijven 5 jaar lang gezamenlijk investeren in het centrum van Wijchen.

Dion van Alem
Politiek verslaggever

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.