Nijmegen grijpt drastisch in op Waalkade - RN7
Ankeiler: De gemeente Nijmegen is helemaal klaar met de overlast, intimidatie en onveiligheid rondom de Waalkade door voornamelijk jongeren die bijeenkomen met hun motorvoertuig.

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen is helemaal klaar met de overlast, intimidatie en onveiligheid rondom de Waalkade door voornamelijk jongeren die bijeenkomen met hun motorvoertuig. Vorig jaar vond er al intensief toezicht van politie en handhaving plaats, maar sinds afgelopen weekend is de Waalkade volledig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Bewoners van de Waalkade, de Lage Markt, Veemarkt en de Oude Haven klagen al 1,5 jaar over de overlast. Het gaat daarbij om verkeersoverlast (gevaarlijke situaties, te hard rijden, racen over de kade), geluidsoverlast, zwerfafval dat wordt achtergelaten, het gebruik van drugs en grote groepen jongeren die intimiderend en dreigend gedrag vertonen. De laatste tijd is dit volgens de gemeente Nijmegen alleen maar toegenomen.

Vorig jaar zomer werd er door de gemeente een Zero Tolerance beleid gevoerd. Extra politieagenten en handhavers werden ingezet om de boel in de gaten te houden. Ook werden er boetes uitgedeeld. Volgens een woordvoerder van de gemeente Nijmegen had dit geen gewenst effect en daarom is er besloten om drastisch in te grijpen.

Verplaatsing overlast

Er bestaat een mogelijkheid dat overlast zich gaat verplaatsen. Omdat veel jongeren van buiten Nijmegen komen, verwacht de gemeente Nijmegen dat de jongeren hun heil zullen gaan zoeken buiten de stad. Wel wordt er elke week met de politie en toezicht gemonitord of het probleem zich niet heeft verplaatst.

De gemeente ziet het niet zitten om een vaste plek aan te wijzen voor de jongeren met hun motorvoertuigen: "Jongeren laten zich beperkt tot niet sturen naar één specifieke locatie is de ervaring. Daarbij levert een aangewezen locatie ook andere beperkingen op, zoals het handhaven op een aangewezen locatie en overlast voor de omwonenden daar", aldus de woordvoerder.

Maatregel

De Waalkade zal tot 1 september volledig afgesloten zijn voor motorvoertuigen. Daarna wordt bekeken of de maatregel verlengd moet worden. Tot die tijd zal een beveiliger alleen bussen en bestemmingsverkeer toelaten.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.