Bevat Audio: Audio
Ankeiler: Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio

- Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio

Hoogte

Vorige week reed ik door Oost Groningen. Een compleet leeg landschap met aan de horizon een rij windmolens langs de Waddenzee. Wat dacht je wat? Belt een journalist van de Gelderlander me op met de vraag wat ik vind van de geplande hoogbouw in het Waalfront. Nou vind ik er veel van, maar het was wel even schakelen. Hoog is sowieso een relatief begrip, maar toen helemaal. De kleine dorpjes die ik passeerde hadden kleine huisjes van 1½ laag. Dat daar niet de hoogte wordt ingegaan is volstrekt logisch. Zoals het net zo logisch is dat langs de haven in het Waalfront wél de hoogte wordt ingegaan. Daarmee wordt Nijmegen echt geen Manhattan aan de Waal en gaat ook de vergelijking met de Kop van Zuid in Rotterdam niet op. Het Waalfront is een woongebied met voor ieder wat wils. Eengezinswoningen en appartementen; koop en (sociale) huur. En dat op loopafstand van de terrassen op de Grote Markt en de uiterwaarden. Kom er maar eens om in Rotterdam.

Sommige bewoners van Lindenholt hebben hele aparte opvattingen over hoogte. Aan de Agnetenweg is een appartementengebouw gepland in de sociale huur voor zorgbehoevenden. Het gebouw wordt drie lagen hoog. Ik herhaal: het gebouw wordt drie lagen hoog. Dat is net zo hoog als een normaal eengezinshuis waar heel Lindenholt vol van staat. Maar voor de bezwaarmakers is deze hoogte veel te hoog. Dat is in strijd met het dorpse karakter van de plek. Daar komt volgens hen bij dat het scheepslawaai op het Maas- Waalkanaal veel te storend zal zijn voor die zorgbehoevenden. Tot overmaat van ramp voldoen de bluswatervoorzieningen in de buurt ook al niet. De zorg voor de zorgbehoevende medemens spat er van af. Het bestemmingsplan is afgelopen week door het College vastgesteld. Inclusief achttien bijlagen. Variërend van een handreiking bluswater en bereikbaarheid, via aanvullend onderzoek vleermuizen en alpenwatersalamander en onderzoek fakkelbrandscenario, uitkomend bij een beleidsnotitie scheepvaartlawaai. En alles er tussen in. Achttien bijlagen om aan te tonen dat drie hoog bouwen voor zorgbehoevenden in Lindenholt verantwoord is. Op deze manier houden we wel ambtenaren lange tijd van de straat om achttien ingewikkelde bijlagen te schrijven, maar een beetje zorgbehoevende woningzoekende heeft er geen zak aan. Door deze onzin kunnen de bouwkranen voorlopig niet besteld worden.

Beuningen is dan wél een echt dorp, maar wil met bouwplannen de hoogte in onder het motto “Authentiek Beuningen met een vleugje stad.” De exacte hoogte van dat vleugje stad is nog niet bekend, maar het staat te gebeuren. Komt dat zien in Ewijk en Weurt. Zo’n vleugje stad is voor de raad van Wijchen nog steeds een doemscenario. Afgelopen week heeft de raad nogmaals in meerderheid besloten om niet verder de hoogte in te gaan dan vier lagen met een terugliggende vijfde laag. Anders is het gedaan met het dorpse karakter van Wijchen. En dat voor een dorp dat in het mislukte fusieproces met Druten volgens een extern bureau erg arrogant overkwam. Niet in de hoogte willen bouwen, toch uit de hoogte doen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel