Lead image 1:
Lead image TXT 1: Foto: Pexels Foto: RN7
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Foto: Pexels Foto: RN7
Ankeiler: Bij heftruckfabrikant Hyster-Yale is donderdagmiddag een wilde staking uitgebroken.

- Bij heftruckfabrikant Hyster-Yale is donderdagmiddag een wilde staking uitgebroken. FNV wilde samen met medewerkers zakjes chips uitdelen aan de directie als knipoog naar het tekort in de sector aan computerchips. De directie weigerde vervolgens naar buiten te komen.

"Medewerkers voelden zich al in de kou gezet door werkgevers die blijven weigeren met een eerlijke cao te komen. En nu helemaal", vertelt Lucy Lamers, bestuurder FNV Metaal. "We komen notabene een traktatie brengen en dan nog vinden ze hun mensen niet belangrijk genoeg om even uit hun ivoren toren te komen." De FNV bevestigt dat de staking ook vrijdag nog de hele dag zal duren.

Nieuwe cao

Werkgevers en vakbonden zijn sinds september vorig jaar in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Er ligt nu een aanbod van de werkgevers van een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar op tafel. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar. Ook is er geen overeenstemming tussen een betere werk-privébalans en eerder stoppen met werken.

Tekst gaat verder na de afbeelding

De vakbond FNV eist daarnaast meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. Ook wil ze dat de lagere salarisschaal voor jongeren verdwijnt, zodat ze sneller meer kunnen gaan verdienen in de metaal. "We vragen doodnormale zaken, geen gouden bergen", vertelt Lammers. "Over het jaar 2020 heeft het merendeel van de metalektrobedrijven goed gedraaid. Daarom willen wij ons eerlijke deel."

160.000 mensen

De Metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder deze cao vallen 160.000 mensen die werken bij ongeveer 1000 bedrijven als IHC, Damen, Thyssen-Krupp, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania. Mederwerkers van Royal Smit Transformatoren en Lincoln Smitweld konden zich vanaf 16.00 uur bij het Goffertstadion inschrijven voor de staking. Ze doen dit in de vorm van een drive-thru.

đź’¬ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.