Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Foto: John Beckmann / RN7 Foto: RN7
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Foto: John Beckmann / RN7 Foto: RN7
Ankeiler: De Dierenbescherming trekt aan de bel doordat de vaccinatiegraad onder nieuw aangeschafte dieren in coronatijd laag is.

- De Dierenbescherming trekt aan de bel doordat de vaccinatiegraad onder nieuw aangeschafte dieren in coronatijd laag is. “Het aantal huisdieren dat normaal gesproken gevaccineerd wordt, is al laag”, vertelt dierenarts Rutger Reurings van Sterkliniek Nijmegen. “Maar nu er steeds meer dieren bijkomen, stijgt het aantal vaccinaties niet."

Door niet te vaccineren, kunnen er ziektes opduiken die al lang niet meer voorkwamen. "De ziekte van Weil bijvoorbeeld, die is namelijk ook gevaarlijk voor mensen," vertelt Reurings. De Dierenbescherming start donderdag in samenwerking met de KNMvD - de beroepsorganisatie voor dierenartsen - en Stichting Zwerfkatten Nederland een bewustwordingscampagne.

Tekst gaat verder onder de video

Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat onder normale omstandigheden de vaccinatiegraad al laag is: bij honden ligt dit op 55%, bij katten op 25% en bij konijnen slechts op 16%. Zelf vaccineert de Dierenbescherming jaarlijks ruim 10.000 dieren die in haar asielen binnenkomen. Voor dierenasielen is het essentieel om te vaccineren om daarmee te voorkomen dat er mogelijke besmettelijke virusuitbraken plaatsvinden.

Het parvovirus is levensbedreigend

Helaas vinden er toch regelmatig nog uitbraken plaats van ziektes waar je een huisdier gewoon voor kan inenten. Het parvovirus bijvoorbeeld; dit is een zeer besmettelijke ziekte bij honden. Het is een levensbedreigende aandoening die met name voorkomt bij puppies en jonge honden. Juist die honden die in coronatijd massaal zijn aangeschaft. De dieren krijgen een ernstige vorm van braken, diarree, shock en hartproblemen.

De kattenziekte is ook zo’n ziekte die regelmatig de kop opsteekt als katten niet worden gevaccineerd. Het is een zeer besmettelijke ziekte dat helaas geregeld leidt tot een dodelijke afloop. “De ziekte van Weil”, vertelt Reurings, “is niet alleen zeer ernstig voor honden, maar ook voor mensen. Door aaien of het likken van de beestjes, kunnen mensen ook besmet raken.” De ziekte veroorzaakt nier- en leverfalen. “Dit geldt dus ook voor mensen” vertelt Reurings verder. De statistieken liegen er niet op: 1 op de 20 mensen die deze ziekte krijgt, komt hieraan te overlijden.

Tekst gaat verder na de afbeelding

Niet vaccineren is veel duurder

“Vaccineren kost tussen de 50 en 80 euro, maar niet vaccineren is veel duurder”, legt Reurings uit. “Een ziek huisdier dat niet gevaccineerd is, kan wel duizenden euro’s aan medische kosten kosten.” Uit het gehouden onderzoek van de Dierenbescherming blijkt ook dat 25% van de huisdiereigenaren tegen de kosten van vaccineren aanhikken. Ook zijn veel eigenaren onwetend over het ernstige dierenleed dat niet vaccineren tot gevolg kan hebben. Op deze pagina van de Dierenbescherming is meer informatie over over het vaccineren van huisdieren te vinden.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.