Ankeiler: Rob Jetten neemt het fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer. Aanleiding is het uitgebreide takenpakket als minister van partijleider Sigrid Kaag.

- Rob Jetten neemt het fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer. Aanleiding is het uitgebreide takenpakket als minister van partijleider Sigrid Kaag. Zij neemt de taken van demissionair minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Blok op zijn beurt wordt minister van Economische Zaken, waar hij Bas van ‘t Wout vervangt. Van ‘t Wout legt zijn taken voor minimaal drie maanden neer vanwege een burn-out.

Bovendien is op Economische zaken een extra staatssecretaris benoemd: VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz verruilt de Kamer voor het Kabinet.

De takenuitbreiding van Kaag betekent dat haar rol in het Kabinet niet langer te combineren is met haar fractievoorzitterschap. Daarom wordt Jetten dus tijdelijk opnieuw fractievoorzitter. Het is niet de eerste keer voor hem: in 2018 werd hij door de fractie unaniem gekozen als leider en volgde hij afzwaaiend voorzitter Alexander Pechtold op. Tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen stelde hij zichzelf niet kandidaat als partijleider en liet hij het aan Kaag om de partij te leiden.

Jetten groeide op in het Brabantse Uden en studeerde bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. In Nijmegen was hij tussen 2010 en 2017 gemeenteraadslid en fractievoorzitter van D66. Sinds 2017 zit hij in het Nederlandse parlement en is hij onder meer woordvoerder klimaat, energie en gas en democratische vernieuwing.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.