Afdrukken
Bevat Video: Video

- Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos vertelde in haar toespraak bij dodenherdenking onder meer over de familie van Joke Hoogendoorn-Nab; een verhaal dat volgens de burgemeester staat voor saamhorigheid.

Bekijk hier de hele toespraak van burgemeester Hoytink-Roubos. De tekst gaat daaronder verder.

Vluchten voor geweld

Een dag na de geboorte van Andries, het broertje van Joke-Hoogendoorn-Nab, kwam Overbetuwe in de frontlinie te liggen. Door de start van Operatie Market Garden werd Oosterhout een dorp tussen twee vuren. “Op verschillende plekken in en om het dorp stond het Duitse afweergeschut opgesteld. Duitse militairen hadden zich ingegraven achter de Waaldijk. Oosterhout werd daarom regelmatig onder vuur genomen door geallieerde vliegtuigen”, vertelt Hoytink-Roubos in haar toespraak.

Na enkele dagen kreeg de familie het bevel om het dorp te verlaten. Hun vluchtroute liep lag dichtbij de frontlinie van de Engelsen die vanaf dat punt door wilde stoten richting Arnhem. Uiteindelijk werd Joke samen met haar familie en andere vluchtelingen opgevangen op een boerderij in Slijk-Ewijk. Naast de angst is ook de grote saamhorigheid haar bijgebleven: “De mensen hielpen elkaar, we zaten allemaal in hetzelfde schuitje. Je stond voor elkaar klaar.”

Paralellen tussen verleden en heden

Hoytink-Roubos trekt een parallel tussen verleden en heden: “Die saamhorigheid is nog altijd een belangrijke bouwsteen voor het succes van onze samenleving vandaag. Dat we naar elkaar omzien. Dat we voor elkaar klaar staan. En we kunnen gerust stellen dat onze vrije samenleving anno 2021 een stevig fundament heeft.”

Nog een parallel tussen verleden en heden is de onderwijsachterstand die leerlingen nu en in de oorlog opliepen: “De eindexamenleerlingen kregen na de bevrijding, volgens koninklijk besluit, hun diploma zonder examen af te leggen. Ook nu lijkt er door de coronacrisis een onderwijsachterstand te ontstaan. De schade lijkt het grootste te zijn bij kwetsbare kinderen. Dat baart mij wel zorgen. Die ongelijkheid mag in geen geval groter worden. Verschillen zullen er altijd zijn, maar voor een vrije samenleving is het krijgen van gelijke kansen, voor alle mensen, één van de belangrijkste pijlers.”

Niet vergeten

Ze roept op om onze vrijheid te koesteren, beschermen en zorgvuldig te onderhouden. Iedereen kan daar volgens haar op zijn of haar manier een steentje aan bijdragen. Ze sluit haar toespraak af met: “Vele inwoners van de Overbetuwe kwamen tijdens de oorlog om het leven. Vandaag, 4 mei 2021, denken wij aan hen die voor onze vrijheid zijn gestorven. Burgers en militairen. Mannen en vrouwen. Wij denken aan hen met respect en grote dankbaarheid. Opdat wij niet vergeten."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel