Ankeiler: In navolging van Amsterdam en Arnhem gaat ook Nijmegen op zoek naar mogelijkheden binnen de Participatiewet om toe te staan dat bijstandsgerechtigden in plaats van 220 euro 500 euro per maand mogen bijverdienen zonder op de uitkering gekort te worden.

- In navolging van Amsterdam en Arnhem gaat ook Nijmegen op zoek naar mogelijkheden binnen de Participatiewet om toe te staan dat bijstandsgerechtigden in plaats van 220 euro 500 euro per maand mogen bijverdienen zonder op de uitkering gekort te worden. Het is het gevolg van een aangenomen motie van SP, PvdA, GroenLinks en VoorNijmegen.NU, die denken dat dit voor meer uitstroom uit de bijstand kan zorgen.

"Werken is de weg uit de bijstand"

“Nijmegen telt momenteel in totaal 812 bijstandsgerechtigden met bijverdiensten”, zegt Maarten Sweep (SP). “Een groot deel van hen heeft door bijverdiensten en de consequenties daarvan te maken met inkomenswisselingen die eigenlijk niet hanteerbaar zijn. Amsterdam heeft een mogelijkheid gevonden om bijverdienen terwijl je in de bijstand zit veel aantrekkelijker te maken, dat moet in onze sociale stad toch ook mogelijk zijn. In de bijstand komen is als in een moeras belanden: probeer er maar eens uit te komen. Als het dan zo lukt om eerste stap te zetten naar betaalde baan zonder dat zaken onnodig ingewikkeld gemaakt worden, zou deze maatregel zichzelf kunnen terugbetalen door uitstroom uit de bijstand.” Dat vindt ook Miranda Florussen (GroenLinks): “Werken is de weg uit de bijstand, maar dat loont nu onvoldoende.” Volgens Jasper Konijnenbelt (PvdA) is het onderwerp nu extra relevant: “De eerste tekenen van nieuwe instroom in de bijstand door corona beginnen zich af te tekenen. Dus is dit nu nodig.”

"Geen springkussen meer"

De VVD ziet niets in het voorstel. “Een echte baan is de beste oplossing voor mensen in de bijstand”, vindt raadslid Erik van Zanten. “Dit zorgt ervoor dat er geen springkussen meer is om uit de bijstand te gaan, omdat mensen niet meer weten waarmee ze het beste af zijn. Daarnaast is het ook niet de bedoeling dat iemand die werkt minder overhoudt dan iemand die in de bijstand zit.” Paul Eigenhuijsen (VoorNijmgen.NU) staat ‘ook niet te dansen om mee bijverdienen in de bijstand mogelijk te maken’, maar diende de motie wel mede in. “De uitstroom in Amsterdam is significant. In Nijmegen hebben we best wel een groot probleem door een hoog aantal bijstandsgerechtigden. Mocht dit er niet toe leiden dat er niet veel meer uitstroom komt, dan is er ook geen man overboord. Dan hebben mensen gewoon wat meer geld kunnen verdienen.”

Maas in de wet

Wethouder Petra Molenaar (SP) wordt door de raad met een opdracht op pad gestuurd, maar heeft de praktische oplossing nog niet scherp. “We benutten de huidige mogelijkheden binnen de Participatiewet al. Het lijkt alsof men in Amsterdam een maas in de wet gevonden heeft in de vorm van een premie, maar ik snap nog niet helemaal hoe ze aan die 500 euro komen. Met het maximumbedrag per kalenderjaar dat geldt kom je op 219 euro per maand. We moeten ons aan de wet houden, maar we kunnen kijken wat er wel mogelijk zou zijn.” Als het inderdaad om een premie zou gaan, heeft dat volgens Molenaar geen invloed op eventuele toeslagen.

Dion van Alem
Politiek verslaggever

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.