Ankeiler: GroenLinks in Wijchen is bang dat de toekomstige vestiging van fastfoodketens McDonald’s en KFC in het dorp mogelijk zal leiden tot een explosie van ratten.

- GroenLinks in Wijchen is bang dat de toekomstige vestiging van fastfoodketens McDonald’s en KFC in het dorp mogelijk zal leiden tot een explosie van ratten. “Onzin,” zegt initiatiefnemer van het fastfoodplein Mark van Thiel. “De partij wil het plein niet en zoekt gewoon een stok om de hond mee te slaan.” De netcongestie waardoor de restaurants de komende jaren niet op het stroomnet kunnen, noemt hij een veel groter probleem.

GroenLinks stelde afgelopen week opmerkelijke vragen aan het Wijchense college van B&W. De fractie zegt bang te zijn dat het geplande fastfoodplein – dat moet verrijzen bij de afrit van snelweg A326 – mogelijk ­zou kunnen leiden tot een heuse rattenplaag. Aanleiding voor de vragen is een bericht van OmroepWest, over een explosie van ratten bij de McDonald’s en Kentucky Fried Chicken (KFC) langs de A4 in Leiderdorp. Ratten uit de sloten rondom het plein zouden er in grote getalen afkomen op restjes hamburgers en platgetrapte friet op de parkeerplaats.

"Dat zou ook hier kunnen gebeuren," vreest GroenLinks, dat de situatie rondom het geplande fastfoodplein in Wijchen vergelijkbaar vindt met die in Leiderdorp. "Ook hier zijn er waterpercelen, waar door omwonenden nu al ratten worden gesignaleerd." GroenLinks wil daarom weten of er met de initiatiefnemer van het fastfoodplein – projectontwikkelaar Van Thiel – afspraken zijn gemaakt over het onderhoud en het beperken van het aantal ratten op het fastfoodplein. Zo niet, dan moeten die afspraken er komen, meent de fractie.

"Die afspraken zijn er niet en dat is ook niet nodig," verzucht Mark van Thiel. "We hebben nog nooit een melding gehad van ratten op de locatie, en mochten die er straks wel zijn, dan lossen we dat op." De ondernemer acht de kans klein dat er een rattenprobleem optreedt. "Bij iedere McDonald’s is iemand veertig uur per week in dienst om het terrein schoon te houden." Volgens de ondernemer kunnen alle McDonald’s restaurants langs snelwegen in Nederland hun deuren sluiten, als ratten echt een issue waren. "Overal is wel water in de buurt van afritten en parkeerplaatsen." De ondernemer denkt dan ook dat er andere motieven zijn van GroenLinks om de vragen te stellen aan het college. "De partij is altijd tegenstander geweest van de komst van het fastfoodplein. Het rattenargument is gewoon een stok om de hond mee te slaan."

'Zonder stroom geen frietjes'

Een veel groter probleem dan ratten is volgens Van Thiel de stroomvoorziening van de restaurants. "Door de netcongestie is het onmogelijk om het fastfoodplein de komende jaren op het stroomnet aan te sluiten. En zonder stroom geen frietjes." De ondernemer probeert uit alle macht toezeggingen te krijgen van netbeheerder Tennet, maar loopt daar naar eigen zeggen 'tegen een muur aan'. "Er zit geen enkele beweging in, of ik nu hoog of laag spring."

Een ander obstakel is dat omwonenden bezwaar hebben gemaakt tegen de komst van het fastfoodplein. Een uitspraak daarover door de Hoge Raad kan nog jaren duren, zegt Van Thiel. "Een fictieve rattenplaag is voor mij nu dus wel het minste probleem."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel