Ankeiler: De gemeente Wijchen gaat inwoners een gratis cursus reanimeren aanbieden, zodat meer mensen kunnen helpen als iemand op straat of op het sportveld een hartstilstand krijgt.

- De gemeente Wijchen gaat inwoners een gratis cursus reanimeren aanbieden, zodat meer mensen kunnen helpen als iemand op straat of op het sportveld een hartstilstand krijgt. “De eerste zes minuten is de overlevingskans het grootst.”

"Wij vinden het belangrijk dat zo veel mogelijk inwoners kunnen reanimeren. En dat zij weten hoe zij een AED moeten gebruiken," aldus de gemeente, die de kosten voor de cursus volledig voor rekening neemt. "De eerste zes minuten is de overlevingskans het grootst." De afgelopen jaren zijn er in Nederland op steeds meer openbare plekken defibrillatoren (AED’s) geplaatst, zodat omstanders slachtoffers zelf kunnen reanimeren in afwachting van de ambulance.

Burgerhulpverlener

Na de reanimatiecursus – die zo'n twee uur duurt – ontvangen deelnemers een certificaat dat een jaar geldig is. Aan het eind van deze periode krijgen ze een uitnodiging voor een opfriscursus. Mensen met een certificaat mogen zich aanmelden bij Hartslag.nu. Zij kunnen dan als burgerhulpverlener via hun mobiel een oproep krijgen als iemand in de buurt een hartstilstand krijgt. Het aanmelden is niet verplicht. De cursus is ook voor inwoners die niet oproepbaar willen zijn. "Maar wij waarderen het als mensen zich wel aanmelden," benadrukt de gemeente. "Hoe meer mensen bij dit netwerk zijn aangesloten, hoe groter de overlevingskans van het slachtoffer is." Mensen die de cursus willen volgen, kunnen zich aanmelden op aed@ehbowijchen.nl.

Cijfers Hartstichting

De Nederlandse Hartstichting bracht tot en met 2021 jaarlijks de cijfers naar buiten over het aantal hartstilstanden in Nederland. In 2021 kwamen er ongeveer 34.800 Nederlanders in het ziekenhuis terecht met een hartstilstand. Er vonden ongeveer 8000 reanimaties plaats buiten het ziekenhuis. In ruim 75 procent van de gevallen werden slachtoffers door omstanders gereanimeerd, voor de komst van de ambulance.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel