Ankeiler: Een 20-jarige vrouw uit Groesbeek is deze week door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 364 dagen, wegens brandstichting in haar kamer bij zorginstelling Pluryn.

- Een 20-jarige vrouw uit Groesbeek is deze week door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 364 dagen, wegens brandstichting in haar kamer bij zorginstelling Pluryn. Ook kreeg ze een voorwaardelijke PIJ-maatregel (jeugd tbs) opgelegd. Op het moment van de brandstichting bevonden zich veel mensen in het gebouw. Een persoon moest ter observatie naar het ziekenhuis.

De vrouw stak tijdens haar verblijf bij zorginstelling Pluryn op 21 november 2022 in haar kamer een knuffelbeer in brand met een aansteker. Toen vervolgens ook de bank vlamvatte, verspreidde het vuur zich snel. Vrijwel de hele kamer raakte aangetast door rookontwikkeling. Naast de bank werden ook een bed, kasten en keukenblok aangetast door vuur of rook. Tijdens de brand waren er veel mensen in het gebouw. Een persoon moest ter observatie worden overgebracht naar het ziekenhuis. De vrouw bekende de brandstichting meteen bij de politie.

Jeugdstrafrecht

De psycholoog concludeerde na onderzoek dat de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank kan zich vinden in dit advies en houdt hiermee rekening bij de strafbepaling. Daarnaast adviseerde een psychiater om het jeugdstrafrecht toe te passen. Daarbij keek de psychiater naar haar ontwikkelingsachterstand, emotioneel jonge leeftijd, haar wil om zich te ontwikkelen en grotere mogelijkheden daartoe binnen het jeugdkader. De psycholoog en de psychiater adviseerden beiden een voorwaardelijke PIJ-maatregel, waar de rechter in het vonnis gehoor aan gaf.

De rechtbank legt naast de voorwaardelijke PIJ-maatregel een gevangenisstraf van 364 dagen op aan de vrouw. Omdat ze deze straf al uitzat in voorarrest, hoeft de vrouw niet meer terug de gevangenis in. De rechtbank vindt het belangrijk dat de vrouw de ingezette behandeling kan voortzetten. Een langere celstraf zou dit proces doorkruisen.

Levensgevaar

De rechtbank rekent het de vrouw aan dat zij door de brandstichting onaanvaardbaar grote risico's nam voor anderen, en zichzelf. Door brand te stichten ontstond er levensgevaar voor haar en haar medebewoners. Tegelijkertijd ontwikkelde de vrouw zich in detentie in zeer korte tijd. Ze gaf daarbij aan zeer gemotiveerd te zijn om met de behandelingen aan de slag te gaan. Voordat de rechtbank tot dit vonnis is gekomen, vond een lang traject plaats.

Voor haar beslissing vindt de rechtbank het belangrijk dat de vrouw op de meest geschikte plek wordt behandeld, terwijl ze de minst vergaande maatregel om haar verantwoord te laten terugkeren in de samenleving oplegt. Op die manier is volgens de rechtbank de kans van slagen het grootst. De vrouw verblijft sinds december in een behandelkliniek voor jongeren, nadat onverwacht snel een plek voor haar beschikbaar kwam. Op die plek zal zij haar behandeling voortzetten.

Voor de voorwaardelijke PIJ-maatregel geldt een proeftijd van twee jaar en hieraan koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden. Zo krijgt de vrouw onder andere een meldplicht en moet zij openheid geven over haar verblijf, behandeling en sociale netwerk.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.