Ankeiler: De veiligheidsregio Gelderland zuid (VRGZ) heeft besloten de voertuigen en taken van de brandweer in haar regio te herverdelen, tot ongenoegen van veel (vrijwillige) brandweerkorpsen.

- De veiligheidsregio Gelderland zuid (VRGZ) heeft besloten de voertuigen en taken van de brandweer in haar regio te herverdelen, tot ongenoegen van veel (vrijwillige) brandweerkorpsen. De korpsen zijn bang vrijwilligers in te moeten leveren. De politiek vraagt de veiligheidsregio nog eens naar de beslissing te kijken.

Veel gaat op de schop, zowel de taken als het materieel. Onze veiligheidsregio kent 36 posten, 34 posten daarvan worden bemand door vrijwilligers. Op veel posten zal er iets op het gebied van materieel en taken veranderen. De lokale politiek maakt zich hier zorgen om en roept de veiligheidsregio op de beslissing te herzien. Zo levert de brandweer in Wijchen een tankautospuit in, die verhuist naar Nijmegen-West. Wijchen krijgt hiervoor wel een hulpverleningsvoertuig terug. De reden dat de tankautospuit van Wijchen weg moet, is omdat deze maar een paar keer per jaar uitrukt en de tankautospuiten uit de omgeving (Beuningen, Druten, Nijmegen-West en Overasselt) kunnen ook makkelijk binnen de benodigde opkomsttijd ter plaatse kunnen zijn. Het doel van de veiligheidsregio is om al het beschikbare materiaal zo optimaal mogelijk in te zetten.

Grote uitwisseling van gereedschap en vervoer

Zoals het er nu naar uitziet raakt de brandweer in Ubbergen zijn waterwagen kwijt en moet deze afgeven aan Groesbeek, dat zijn hoogwerker moet inleveren. Zo gaat de dienstbus van Nijmegen-west naar Beuningen en de OVR in Beuningen, Druten, Malden, Nijmegen-centrum en Ubbergen komen te verdwijnen. Ook zal Beuningen zijn verkenningseenheid in moeten leveren en levert de post in Ubbergen zijn specialisme in om mensen uit de polder te redden. Hiervoor zal in het vervolg de brandweer uit Lent ter plaatse moeten komen.

Het definitieve dekkingsplan wordt in april dit jaar goedgekeurd.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel