Ankeiler: Treinreizigers kunnen sinds kort bij het NS-station in Wijchen gebruik maken van deelauto’s van Greenwheels.

- Treinreizigers kunnen sinds kort bij het NS-station in Wijchen gebruik maken van deelauto’s van Greenwheels. Het initiatief blaast de ambities van de gemeente om deelvervoer te stimuleren nieuw leven in, nadat het bedrijf Felyx in januari onverwacht de stekker trok uit een proef met elektrische deelscooters.

Treinreizigers zal het niet zijn ontgaan. Sinds kort staan aan de noordkant van het station bij de Meerkoetstraat een aantal opvallende rode deelauto's van Greenwheels geparkeerd. Hoofd-initiatiefnemer is de NS, dat het concept inmiddels al bij meer dan 150 treinstations in Nederland toepast. Via een app kunnen mensen die een abonnement hebben een deelauto reserveren. Gebruikers betalen voor de tijd en het aantal kilometers die ze met de auto afleggen.

"Door verschillende vormen van vervoer aan elkaar te koppelen, willen we bijdragen aan reisgemak," zegt Guido Hagen, mobiliteitsontwikkelaar bij NS. "Daarmee hopen we dat reizigers meer gebruik zullen maken van de trein of andere vormen van openbaar vervoer en deelvervoer, ook als deze wat verder van een station af wonen. Dat scheelt CO2-uitstoot en draagt bij aan goede bereikbaarheid."

Deelvervoer stimuleren

Hoewel het initiatief uit de koker komt van de NS, sluit het naadloos aan op de onlangs gepresenteerde visie op mobiliteit van de gemeente Wijchen. In de mobiliteitsplannen kondigde de gemeente onder andere aan om deelvervoer in de toekomst meer te gaan stimuleren. Bijvoorbeeld door parkeergelegenheid bij bouwprojecten daarop in te richten, én aanbieders van deelvervoer te faciliteren. Door het particulier autobezit af te remmen, ontstaat meer ruimte voor groen en verbetert de luchtkwaliteit, zo wordt geredeneerd.

Pilot gestaakt

Begin januari liepen de ambities van Wijchen met deelvervoer echter een forse deuk op. Het bedrijf Felyx besloot toen om voortijdig een eind te maken aan een pilot met deelscooters in de gemeente. Het bedrijf trok de stekker eruit, omdat de 25 elektrische scooters te weinig werden gebruikt. Daarnaast kampte de onderneming met gebrek aan personeel om de scooters te verplaatsen en terug te brengen naar de parkeerplaatsen. Behalve in Wijchen werd de pilot ook in Malden en Lent – in ieder geval tijdelijk – gestaakt.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel